Importul de cereale în Republica Moldova va fi supus licențierii și în următoarele trei luni. Despre aceasta a anunțat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
„Stocurile de cereale din țară sunt suficiente pentru a cere de la Comisia pentru Situații Excepționale prelungirea cu încă trei luni a licențierii importului de cereale și oleaginoase. Vorbim despre trei tipuri: grâul, porumb și floarea-soarelui”, a declarat Bolea.
Potrivit ministrului Agriculturii, decizia va facilita stabilizarea prețurilor la produsele cerealiere în țară, mai ales că în anul 2023 au fost vânzări extrem de mici.
„Acum, în ajunul noii recolte sperăm ca agricultorii să reușească să vândă la prețuri competitive produsele cerealiere”, a mai punctat Bolea.
Vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor. Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor.
Menționăm că, din luna octombrie 2023 și până astăzi, nu a fost importat grâu, decât cel pentru semințe/semănat. A fost acordată licență la importul a circa 1.500 de tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1.200 de tone sunt destinate industriei cofetăriei (sunt soiuri care nu se cultivă în țară). La fel, s-a oferit licență pentru importul a 44 de tone porumb pentru floricele (popcorn).
Amintim că, Asociația Forța Fermierilor a cerut autorităților să introducă începând cu 27 martie un mecanism constant privind restricționarea importului de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță după modelul României. Într-un comunicat de presă, membrii asociației punctează că termenul sistemului de licențiere a importurilor urmează să expire în această săptămână.
„În cazul în care Moldova rămâne o singură «insulă», care ar permite intrare liberă a cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, România, cu mare probabilitate, în vederea evitării riscului de reexporturi, va aplica sistemul de licențiere a importurilor alături de Ucraina și pentru exportatorii din Moldova. Prin urmare riscăm să pierdem cea mai importantă piața de desfacere pentru cerealele și oleaginoasele noastre”.
Totodată, Forța Fermierilor solicită Ministerului Agriculturii să examineze rapid stocuri de cereale și oleaginoase în țara.
De cealaltă parte, directoarea întreprinderii Floarea Soarelui, Stela Ostrovețchi, a declarat că firma pe care o conduce și-a oprit activitatea din lipsa materiei prime.
„În cazul prelungirii pentru încă 3 luni a măsurii de licențiere a importurilor pentru semințe de floarea-soarelui, ramura va suferi un colaps ireversibil, or pe lângă pierderea specialiștilor și stoparea încasărilor în buget din taxe și impozite achitate, vor fi afectate inevitabil relațiile cu partenerii externi – mari cumpărători ai uleiului de floarea-soarelui, iar locul exportatorilor din Republica Moldova va fi ocupat imediat de concurenții din alte țări, în timp ce poziția și reputația producătorilor autohtoni va fi ireversibil afectată”, a menționat directoarea întreprinderii.