Asociația Forța Fermierilor a venit cu o reacție la comunicatul emis de Ministerul Agriculturii la solicitarea privind achitarea datoriilor la subvenționarea dobânzilor la credite până la 31 martie. Organizația susține că nu a cerut nici o derogare de la procedurile autorizării și achitării subvențiilor, ci a solicitat urgentarea acestora.
„Regretăm că reacția publică a Ministerului Agriculturii la solicitarea privind achitarea datoriilor la subvenționarea dobânzilor la credite până la 31 martie a conținut multe elemente de manipulare. Dosarele la compensarea dobânzilor la credite bancare și nebancare au fost depuse la Agenția Intervenții și Plăți pentru Agricultură în perioada august-septembrie 2023 și au fost printre primele dosare ce țin de subvenționare în anul 2023. Conform sistemului „primul venit-primul servit” aceste subvenții urmează să fie achitate înainte de subvenții investiționale și cele pe etape. Cei din Ministerul Agriculturii cunosc foarte bine acest lucru”, se arată în răspunsul AFF.
Asociația invocă situația deplorabilă financiară a mai multor fermieri mici și mijlocii, care nu așteaptă alte subvenții în afară de cele cu compensarea dobânzilor, fapt pentru care solicită ca aceste datorii la subvenționarea dobânzilor să fie achitate nu în vară, cum a fost în anul precedent, ci până la 31 martie.
„Solicitare noastră a fost înaintată și în contextul că mulți ani auzim despre necesitatea reformării AIPA astfel încât să fie accelerate toate procedurile de procesare și achitare a dosarelor de subvenționare. Anul trecut nu odată Ministerul Agriculturii a vorbit de extinderea cu 60 de unități personalul AIPA și majorarea salarizării, ceea ce ar trebui să contribui la celeritatea proceselor în cadrul instituției. Acum, în situația critică pentru sectorul agrar, e cazul să vedem rezultatul reformei în AIPA, dacă ea a avut loc”, se mai menționează în răspunsul agricultorilor.
Amintim că, Asociația Forța Fermierilor insistă ca să fie achitate datoriile la subvențiile, care compensează dobânzile agricultorilor la credite bancare și nebancare, până la 31 martie 2024. Conducerea menționează că acest lucru este important pentru a evita distrugerea definitivă a agricultorilor din zonele rurale și revolta socială.
Ulterior, Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au venit cu o declarație în care susțin că în prezent sunt în proces de elaborare a Hotărârii de Guvern pentru a ajuta agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din anul 2023.
„Se respectă cu strictețe principiul primul venit-primul servit în legătură cu autorizarea plăților de subvenționare. La 1 ianuarie 2024, AIPA avea recepționate 6.572 de cereri de acordare a subvențiilor pe cele 5 forme de subvenționare (avans, post-investiții, complementare, pe etape, plăți directe pentru sectorul zootehnic)”, se arată în nota informativă.