Premierul Dorin Recean invită fermierii la masa de discuții pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă. Într-o declarație oficială, premierul a evidențiat că dialogul este singura cale de a identifica soluții.
„Situația multor fermieri este foarte complicată de mulți ani, iar în acest an, seceta și arșița au agravat problemele. Haideți să lucrăm împreună pentru a găsi soluții, dar, repet, acestea pot fi găsite doar prin dialog, la masa de discuții. Și vin cu un îndemn pentru toți - să nu facem politică pe seama nevoilor fermierilor. Problemele serioase nu trebuie inflamate electoral, ci discutate și rezolvate”, a susținut Dorin Recean.
Premierul a detaliat câteva dintre măsurile luate de Guvern pentru a sprijini fermierii în acest an, printre care alocarea unor sume considerabile pentru compensarea pierderilor.
„Fermierii au cerut compensarea pierderilor, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei (100 de milioane de lei în iulie și alte 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție în septembrie). Totodată, fermierii au cerut lege specială pe modelul României - Parlamentul a votat legea specială pe modelul României, fermierii au cerut reeșalonarea datoriilor - cadrul normativ a fost făcut pentru a permite ca fermierii să nu fie executați timp de 6 luni dacă nu-și pot onora datoriile, în ultimii 4 ani agricultura a fost subvenționată cu 7 miliarde de lei - cea mai mare sumă de la independență. Nu e suficient doar să creștem mereu banii alocați pentru pierderi, e nevoie de o schimbare serioasă pentru ca fermierii să nu mai aibă pierderi”, mai menționează el.
„Fermierii acum cer să fie incluse și datoriile din alți ani, nu doar din acest an și să fie incluși în neplata datoriilor și furnizorii de îngrășăminte - ceea ce înseamnă că întregul sistem se va nărui din cauza că nimeni nu-și plătește datoriile”, a spus premierul.
Amintim că, pe 17 septembrie, mai mulți agricultori din Republica Moldova au protestat față de acțiunile statului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul agrar. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, măsurile adoptate recent sunt ineficiente și nu reușesc să soluționeze nici un sfert din problemele agricultorilor.
Fermierii își exprimă nemulțumirea față de măsurile luate de stat pentru sprijinul agricultorilor afectați de secetă, ieșind la protest. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a declarat pentru AGROEXPERT că legea recent adoptată de Parlament, care prevede suspendarea datorilor pe o durată de șase luni, este ineficientă și nu oferă soluții reale fermierilor.
Află și: Protest: Fermierii cer modificarea legii privind amânarea achitării datoriilor
Ulterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a invitat fermierii la o discuție despre rezultatele vizitei sale la Bruxelles, unde a lansat apelul de constituire a Fondului de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească.
Pe 18 septembrie, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a menționat că fermierii se pregătesc să protesteze, pe 19 septembrie, în fața Președinției.
Recomandăm și: Protestul fermierilor ia amploare: S-au adunat în fața Președinției
Apoi, fermierii protestatari au anunțat că vor participa pe 25 septembrie la discuții cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Întâlnirea vine în contextul nemulțumirilor legate de legea prin care fermierii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor.
Citește și: De la protest, la discuții: Fermierii se vor întâlni cu Maia Sandu