В Молдове

Protestul fermierilor din capitală ar putea fi întrerupt din cauza vizitei premierului român

Автор: AgroExpert
protest agricultori - agroexpert.md

Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău a fost invadată de tractoarele fermierilor veniți din diferite regiuni ale țării în semn de protest. Totuși, manifestația ar putea fi întreruptă la data de 21 iunie din cauza vizitei premierului român Marcel Ciolacu.

„Cu părere de rău, avem niște probleme organizaționale. Am fost anunțați că din cauza vizitei premierului din Românie, pe parcursul zilei de mâine în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) o să fie zona 0 de securitate. Noi nu prea înțelegem ce înseamnă această zonă. Noi suntem agricultori care cerem să fie îndeplinite revendicările noastre, mai ales că suntem pașnic aici și am venit să discutăm. Dorim soluționarea problemelor pentru că a ajuns cuțitul la os. Nu vrem să ne certăm cu nimeni, dar pentru noi nu există zona 0, această este când se falimentează agricultorii”, susține Alexandru Slusari.

Totuși, organizatorii susțin că urmează să aibă o nouă întâlnire cu reprezentanții Primăriei Municipiului Chișinău, unde vor anunța despre refuzul a muta tractoarele din PMAN.

„Tractoarele rămân, iar noi mâine vom veni, vom acționa și vom merge la negocieri. Vrem ca demnitarii noștri să aibă un comportament adecvat în raport cu noi, să ne trateze cu respect. Vrem să avem discuții cu autoritățile și poate, de ce nu, chiar și cu premierul român”, a mai punctat Alexandru Slusari. 

Amintim că, pe parcursul zilei de 19 iunie, mai multe coloane cu tractoare s-au deplasat spre Chișinău. Totodată, alte 250 de utilaje au ieșit pe traseele naționale, într-un protest menit să atragă atenția asupra situației dificile cu care se confruntă în sectorul agricol.

Protestul fermierilor a început miercuri, 7 iunie. Aceștia și-au scos tractoarele pe drumurile principale din circa 20 de raioane, în semn de revoltă că Guvernul nu le îndeplinește revendicările. Agricultorii se declară dezamăgiți și spun că de fiecare dată aud doar promisiuni. Totodată, organizatorii nu exclud deplasarea posibilă ulterioară a tehnicii agricole în capitală.

Manifestațiile au continuat și joi, 8 iunie, în mai multe locații din țară. Fermierii au anunțat anterior că dacă nu vor fi auziți, vor bloca vămile Leușeni și Sculeni, dar și drumurile naționale Hîncești-Leova, Orhei-Rezina și Bălți-Chișinău.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a venit cu o reacție și a comunicat că rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii, „bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”. Totodată, Guvernul susține că a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor.

Ulterior, după două zile de proteste în teritoriu, Consiliul Asociației Forța Fermierilor a decis să întrerupă acțiunile de protest din țară și să se implice activ în negocierile cu prim-ministrul Dorin Recean privind îndeplinirea revendicărilor agricultorilor. În cazul în care aceste întruniri nu vor avea rezultate pozitive, producătorii agricoli amenință cu proteste atât în raioane, cât și în capitală pe 19 iunie.

Totuși, la data de 16 iunie, agricultorii au anunțat că s-a decis reluarea protestelor masive începând cu 19 iunie, cu deplasarea tehnicii agricole spre capitală

Solicitările agricultorilor sunt:

  • Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grău, orz, rapiță ect);
  • Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;
  • Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
  • Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;
  • Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!