В Молдове

Recean: „Vom veni cu un nou concept pentru dezvoltarea domeniului agricol”

Автор: AgroExpert
Recean întâlnire agricultori - agroexpert.md

Acțiunile întreprinse de Executiv pentru susținerea domeniului agricol și soluțiile propuse de autorități pentru depășirea provocărilor ce țin de tranzitul cerealelor prin țara noastră au fost discutate la întâlnirea prim-ministrului Dorin Recean cu reprezentanții asociațiilor din domeniul cerealier, la care au participat responsabilii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Agenției pentru Intervenții în Agricultură (AIPA).

Șeful Guvernului a menționat că, pentru a sprijini agricultorii și fermierii din țara noastră, Guvernul a alocat, în acest an, peste 1,8 miliarde de lei prin Fondul de subvenționare, AIPA returnând fermierilor până în prezent 1,5 miliarde de lei.

„Continuăm să îmbunătățim infrastructura rutieră și cea feroviară, eficientizăm logistica, pregătim lansarea unui sistem de decongestionare a vămilor și creăm un registru electronic pentru exportul de cereale. În anul 2024, vom majora alocațiile pentru fermieri. În același timp, prioritatea noastră este să sporim productivitatea agricultorilor noștri, prin atragerea de investiții în industrializarea agriculturii. Vom veni cu un nou concept pentru dezvoltarea domeniului agricol, dar, până atunci, vom căuta soluții pentru accesarea fondurilor europene în sprijinul fermierilor”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. 

Potrivit premierului, în timpul apropiat, va fi lansat un nou sistem care va permite decongestionarea fluxului de la frontieră și eficientizarea procesului din punct de vedere logistic. 

Te-ar putea interesa și: Soluție pentru cozile de la vamă: Va fi creat un coridor pentru exportul cerealelor

Astfel, la intrarea în Republica Moldova, vor fi create parcări, unde camioanele vor staționa până în momentul în care le va fi oferită ora aproximativă de trecere a frontierei. Procesul va fi unul transparent, cu înregistrare pe platforma online în registrul electronic, iar camioanele din Ucraina vor avea un parcurs separat, fapt care va permite evitarea aglomerării în vămile din țara noastră.

Amintim că, Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația Forța Fermierilor cereau întâlnirea urgentă cu prim-ministru Dorin Recean, până pe 3 noiembrie. În caz contrar, fermierii avertizau cu începerea protestelor. După întâlnirea programată, agricultorii au declarat că nu au primit răspunsuri clare la rezoluția înaintată la congresul fermierilor și au anunțat inițierea protestelor.

Citește și: Agricultorii, nemulțumiți după întâlnirea cu Recean. Urmează proteste

Pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.

Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii susțin că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. Una dintre solicitările agricultorilor vizează demiterea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.

Află și: Ce spune Ministerul Agriculturii despre rezoluția agricultorilor

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!