Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul țării. Totuși, codul portocaliu de caniculă rămâne valabil.
Potrivit meteorologilor, miercuri, 10 iulie, în intervalul orelor 15:30 - 23:00, pe arii extinse se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice cu grindină (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-25 l/m2) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.
Totodată, rămâne valabil și codul galben și portocaliu de caniculă, emis pentru perioada 10-16 iulie, temperatura maximă a aerului va atinge valori între +36..+39°C. Valul de aer cald va continua să se extindă și să se intensifice.
Citește și: Cum prevenim incendiile în perioada secerișului? Sfaturi pentru fermieri
Recomandări pentru populație
Amintim că, Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis și Codul Galben de pericol de incendiu în Republica Moldova.
În acest context, specialiștii recomandă oamenilor să nu aprindă focul în păduri, parcuri și spații forestiere. Totodată, îndeamnă ca pe câmpuri cu vegetație uscată, să nu arunce surse de foc la întâmplare, întrucât ar putea izbucni un incendiu, care s-ar răspândi rapid, pe suprafețe mari, uneori cu pericol pentru spațiul locativ și forestier.
„În condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate, orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții”, informează SHS.
Codul Galben presupune condiții ale vremii potențial periculoase. Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creșteri de debite și niveluri în râuri etc.) sunt obișnuite pentru teritoriul țării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activități socio-economice.
Codul Portocaliu presupune condiţii meteorologice care prezintă pericol real. Sunt prognozate fenomene periculoase cu intensitate mare (vijelie, averse, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii etc.), care pot influenţa negativ activităţile socio-economice şi pot cauza daune materiale şi victime omeneşti.