В Молдове

Avertizare meteorologică: Cod Portocaliu și Cod Galben de caniculă

Автор: AgroExpert
Avertizare meteorologică: Cod Portocaliu și Cod Galben de caniculă - agroexpert.md

Meteorologii au emis o avertizare pentru perioada 10-16 iulie 2024, când un val de aer cald se va extinde și intensifica în întreaga țară.

În nordul țării, se va institui Cod Galben, unde temperaturile maxime ale aerului vor atinge valori cuprinse între +33 și +35°C.

În restul teritoriului, se va emite Cod Portocaliu, cu temperaturi maxime situate între +36 și +39°C. Este important de menționat că, izolat, temperaturile minime nu vor coborî sub 20°C.

Citește și: Cum prevenim incendiile în perioada secerișului? Sfaturi pentru fermieri

Recomandări pentru populație

Amintim că, Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis și Codul Galben de pericol de incendiu în Republica Moldova. 

În acest context, specialiștii recomandă oamenilor să nu aprindă focul în păduri, parcuri și spații forestiere. Totodată, îndeamnă ca pe câmpuri cu vegetație uscată, să nu arunce surse de foc la întâmplare, întrucât ar putea izbucni un incendiu, care s-ar răspândi rapid, pe suprafețe mari, uneori cu pericol pentru spațiul locativ și forestier.

„În condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate, orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții”, informează SHS.

Codul Galben presupune condiții ale vremii potențial periculoase. Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creșteri de debite și niveluri în râuri etc.) sunt obișnuite pentru teritoriul țării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activități socio-economice.

Codul Portocaliu presupune condiţii meteorologice care prezintă pericol real. Sunt prognozate fenomene periculoase cu intensitate mare (vijelie, averse, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii etc.), care pot influenţa negativ activităţile socio-economice şi pot cauza daune materiale şi victime omeneşti.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!