Vremea s-a încălzit în ultimele zile și agricultorii din mai multe regiuni din țară desfăşoară deja lucrările agricole de primăvară. Scumpirea motorinei și a îngrășămintelor le-a provocat fermierilor cheltuieli suplimentare, cărora abia le fac față. Reporterul AGROEXPERT a discutat cu Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, despre problemele cu care se confruntă agricultorii, precum și despre ce recoltă se așteaptă în noul sezon agricol.
Din cauza condițiilor climaterice din iarnă, chiar dacă pe unele câmpuri culturile de toamnă răsar neuniform, totuși analizând situația din diverse zone ale țării, Ministerul Agriculturii susține că starea actuală a culturilor de toamnă este una satisfăcătoare.
"Noi am avut o solicitare către subdiviziunile responsabile de agricultură din cadrul consiliilor raionale, ca urmare a răspunsului acestora putem afirma că starea culturilor de toamnă este satisfăcătoare. În unele locuri, după precipitațiile care au căzut recent, și unde s-au administrat fertilizanți, situația este chiar bună. În acest context noi considerăm că vom obține, conform estimărilor ministerului, în jur de 920-950 mii de tone de grâu. E clar că vom avea suprafețe care vor fi însămânțate repetat, deoarece am avut perioada august-septembrie, când o bună parte din suprafețele cu porumb și floarea-soarelui, nu erau încă recoltate, din cauza insuficienței de precipitații, și rapița a fost însămânțată mai târziu, deci a fost depășit termenul optim de însămânțare, respectiv rapița nu a putut să intre în iarnă în perioada de repaos, într-o stare fiziologică dezvoltată care ar corespunde acestei perioade. De aceea noi presupunem că o parte din suprafețele cu rapiță vor fi întoarse sau însămânțate cu alte culturi" a declarat Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA.
Conform ”Codului de bune practici agricole din agricultură”, perioada de fertilizare a început. Prețurile mari însă îi fac pe majoritatea fermierilor să administreze o cantitate mai mică de îngrășăminte, ceea ce va duce la pierderi cantitative și calitative ale produselor agricole.
"Vorbim despre doi indicatori importanți: cantitate și calitate. Este clar că în primul rând este afectată cantitatea de producție, deoarece fertilizarea ajută nemijlocit planta să se dezvolte și dacă fertilizarea mai este însoțită și de precipitații, planta va fructifica mai mult. Al doilea aspect ține nemijlocit de calitate. Dacă vorbim de grâne și de fertilizare, presupunem că în urma fertilizării producția poate înregistra o calitate mai bună. În cazul când nu vom administra îngrășăminte desigur că vom avea o producție mai mică și de o calitate mai joasă" a specificat Vasile Șarban.
Fără îngrășăminte, scade producția, iar impactul unei producții mici, va cauza creșterea prețurilor respectiv a alimentelor pe care le cumpără populația.
"Orice cost suplimentar în procesul de producție duce la scumpirea alimentelor. În cazul când careva elemente din procesul de producție se scumpesc, desigur că scumpirile trebuie să fie respectate și în costul produsului finit. În cazul în care vor fi administrați fertilizanți, care au un cost de circa 20 de mii de lei per tonă de silitră amoniacală, desigur că acest cost se va reflecta în kilogramul de grâu comercializat, iar dacă nu vom administra aceste îngrășăminte oricum va influența deja legea pieței - se va micșora recolta, se va reduce oferta, se va majora cererea și automat se va mări și prețul. Într-un fel, oricum am putea să asistăm la majorări de prețuri, dar iarăși depinde de mai multe procese, în special de timp, de situația de la momentul recoltării. Dacă ne aducem aminte de anul 2021, în perioada respectivă aveam niște costuri net inferioare comparativ cu ceea ce avem la moment, dar producția s-a vândut cu mult mai mult, pe piață la nivel global (regional) oferta s-a micșorat și respectiv s-a majorat prețul la această cerere. Depinde deja ce vom avea la recoltare. Dar evident că la recoltare neapărat costurile de producție vor fi reflectate în prețul de comercializare" a subliniat Vasile Șarban.
Potrivit secretarului de stat, Vasile Șarban, Ministerul Agriculturii este în proces de identificare a unor soluții pentru redresarea situației existente și susţinerea agricultorilor.
"Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare la moment a înaintat câteva propuneri, suntem în proces de examinare a posibilităților de a ajuta fermierii prin diferite metode, inclusiv pe partea de restituire parțială a accizelor la motorină, deoarece vrem să facem și noi așa cum se procedează în țările dezvoltate, unde motorina utilizată în agricultură nu i se aplică acciza ca și la motorina utilizată în alte scopuri. De asemenea discutăm despre cum am putea compensa o parte din costurile suplimentare pe care le suportă producătorii agricoli. Totuși vorbim despre securitatea alimentară a țării, un detaliu important, dar trebuie să se înțeleagă că există un buget, iar noi am avut multe cheltuieli inițial în contextul pandemiei, acum găzduim refugiații din Ucraina, deci avem cheltuieli suplimentare. O parte din bugetului de stat a fost alocată pe compensațiile la gaze pentru sectorul casnic, cât și pentru industrie. În prezent s-a făcut un proiect ca să se acorde suplimentar compensații pentru consumatorii mari de gaze din industria alimentară și non-alimentară, însă toate acestea vin dintr-un buget care nu este nelimitat sau asemenea unui izvor. Un buget se formează din acumulări, iar în cazul când se dau doar compensații, ajutoare sau scutiri, nu prea sunt acumulări financiare" a mai adăugat Vasile Șarban.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!