Producerea de lapte și produse lactate destinate exportului către UE trebuie total separată de producerea altor produse pe tot lanțul valoric – de la producerea laptelui la fermă până la depozitarea produsului final. Unitățile de procesare a produselor lactate trebuie să respecte cerințele de sănătate publică, inclusiv GHP, GMP și HACCP. Protocoalele HACCP sunt specifice pentru fiecare produs și linie de producere.
Unitățile de prelucrare a laptelui care doresc să exporte pe piața Uniunii Europene trebuie să respecte o serie de cerințe:
Recepția și depozitarea laptelui crud:
- Asigurați-vă că furnizorul de lapte este certificat pentru export în UE;
- Se măsoară cantitatea de lapte livrată;
- Verificați ca temperatura laptelui să nu depășească 10°C la sosire;
- Confirmați absența reziduurilor antimicrobiene (test rapid) la nivelul producerii primare;
- Asigurați-vă că laptele este răcit rapid la cel mult 6°C după recepție.
Criterii pentru laptele crud:
Criteriile pentru laptele crud trebuie îndeplinite la nivelul producerii primare.
Principiile HACCP și trasabilitatea:
- Asigurarea punerii în aplicare corespunzătoare a principiilor HACCP;
- Dacă laptele este pasteurizat, verificați dacă procesul de pasteurizare funcționează corect;
- Asigurarea trasabilității complete a ingredientelor și a materialelor de ambalare primite până la produsul finit.
Ambalarea și etichetarea:
- Toate materialele care vin în contact cu laptele crud trebuie să fie inofensive;
- Produsul trebuie etichetat în conformitate cu Regulamentul (UE) 1169/2011 cu cel puțin următoarele informații:
Depozitare și distribuție
Asigurați depozitarea produsului la temperaturi adecvate și în condiții de igienă corespunzătoare.
Export
Fiecare lot/produs trebuie să fie însoțit de un certificat de sănătate, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2020/2235.
Citește și: Exportul de lapte în UE: Cerințe față de unitățile de producere a laptelui
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!