Agromanagement

Exportul de lapte în UE: Cerințe față de unitățile de producere a laptelui

Author: AgroExpert
lapte ue export - agroexpert.md

Siguranța alimentară începe în fermă, motiv pentru care sănătatea și bunăstarea animalelor sunt o componentă fundamentală a siguranței alimentelor. UE dispune de o legislație specifică care acoperă o serie de boli ale animalelor în funcție de impactul lor social și economic potențial. Aceasta include obligații de notificare, metode de diagnosticare și măsuri care trebuie aplicate în caz de suspiciune și confirmare a bolii.

Unitățile de producere a laptelui care doresc să exporte pe piața Uniunii Europene trebuie să respecte o serie de cerințe.

În primul rând, ferma de animale trebuie să fie autorizată și înregistrată în Sistemul Informațional Integrat pentru Siguranța Alimentelor (SIISA) Toate animalele din exploatație trebuie să fie identificate și înregistrate în registrul de stat al animalelor, după cum urmează:

foto

În exploatație se ține registrul actualizat la zi unde sunt înregistrate toate mișcările animalelor, nașterea și decesul.

Aditivi pentru hrana și furajul animalelor

  • Furajele achiziționate trebuie să provină de la operatori din sectorul hranei pentru animale înregistrați la nivel național
  • Trebuie să fie utilizați doar aditivii pentru hrana animalelor care sunt enumerați în Registrul UE al aditivilor pentru hrana animalelor: https://ec.europa.eu/food/safety/animal-feed/feed-additives/eu-register_en
  • În cazul în care se produc alimente proprii, trebuie pus în aplicare un program de autocontrol pentru siguranța hranei pentru animale și trasabilitate

Unitatea de producere trebuie să țină evidența aditivilor pentru hrana animalelor produși/ achiziționați și a rezultatelor testelor.

Sănătatea și bunăstarea animalelor

  • Animalele sunt într-o stare generală bună de sănătate, fiind necesar un certificat sanitar veterinar disponibil, eliberat cel puțin o dată pe an
  • Șeptelurile trebuie să fie libere de Bruceloză (bovine, rumegătoare de talie mică) și Tuberculoză (Bovine, Caprine dacă sunt ținute împreună cu bovinele)
  • Cerințele privind bunăstarea animalelor în ceea ce privește hrana pentru animale, apa și condițiile de adăpostire sunt îndeplinite

Medicamente de uz veterinar și tratamentul animalelor bolnave

Unitatea trebuie sa dispună de serviciile unui medic veterinar, iar animalele bolnave trebuie sa fie ținute separat de restul animalelor sănătoase

Totodată, trebuie utilizate doar medicamentele de uz veterinar înregistrate în Registrul de stat al medicamentelor de uz veterinar la doza recomandată în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă sau conform indicațiilor sau recomandărilor unui medic veterinar.

Alte cerințe includ:

  • Respectați perioada de retragere specificată pe medicamentul de uz veterinar
  • Urmăriți toate evenimentele de sănătate și tratamentele medicale
  • Asigurați depozitarea sigură și eliminarea responsabilă a medicamentelor de uz veterinar

Păstrați lista tuturor evenimentelor și tratamentelor de sănătate animală din ultimii cinci (5) ani în fermă.

Igiena mulsului

Tehnicile incorecte sau variabile de muls pot duce la un risc mai mare de mastită și la rănirea animalului. Numărul mare de celule somatice din laptele crud este o indicație a mastitei clinice sau subclinice la vacile de muls.

Astfel, curățarea corespunzătoare a ugerului și a echipamentului de muls evită contaminarea laptelui cu bacterii și reziduuri chimice. Numărul total ridicat de bacterii din laptele crud este un indiciu al igienei necorespunzătoare a mulsului.

Printre cerințele care trebuie respectate sunt:

  • Implementați durate și rutine de muls regulate, aplicați tehnică adecvată de muls
  • Curățați bine ugerul și mameloanele înainte de muls (utilizați dezinfectant de pre-muls și uscare cu prosoape de unică folosință)
  • Segregați laptele prelevat de la animale bolnave sau tratate în vederea eliminării corespunzătoare
  • Mențineți, curățați și dezinfectați toate echipamentele de muls în mod regulat și în conformitate cu instrucțiunile producătorului 

Criterii pentru laptele crud

Următoarele criterii trebuie îndeplinite la nivel de unitate de producere a laptelui:

foto

Depozitarea laptelui

Imediat după muls, laptele trebuie depozitat separat de zona de producție, într-un spațiu curat, special amenajat și dotat cu echipament (tanc) de stocare și răcire, închis ermetic, dotat cu sistem de înregistrare și monitorizare a temperaturii.

Laptele depozitat trebuie răcit la o temperatură de: − maxim 8°C atunci când este colectat zilnic; − maxim 6°C atunci când colectarea nu este efectuată în fiecare zi.

Transportul laptelui

Vehiculul de colectare a laptelui trebuie să fie etichetat cu „Lapte”. Șoferul trebuie să fie instruit, întrucât acesta emite documente de colectare și livrare cu date relevante.

Pentru a asigura trasabilitatea, în caz de neconformitate eșantioanele de lapte se prelevează din fiecare exploatație și se păstrează separat la colectare.

În timpul transportului laptelui, temperatura nu trebuie să depășească 10°C, iar după descărcarea laptelui, trebuie asigurată curățarea corespunzătoare a camionului.

Laptele produs în vederea prelucrării produselor alimentare nu trebuie să prezinte nicio contaminare care pune în pericol sănătatea umană. Pe baza planului HACCP, operatorii din sectorul alimentar au grijă să reducă la minimum prezența următoarelor reziduuri în lapte:

  • Reziduuri de medicamente de uz veterinar (originare din tratamentele animalelor și utilizarea laptelui)
  • Reziduuri de substanțe chimice (provenite din curățarea și clătirea necorespunzătoare a echipamentelor sau instalațiilor)
  • Reziduuri de pesticide (provenite din furaje recoltate înainte de sfârșitul perioadei de așteptare)
  • Reziduuri de micotoxine (provenite din furaje contaminate cu mucegaiuri)
  • Contaminanți microbiologici (care rezultă din mulsul neigienic, mulsul animalelor bolnave sau contaminarea încrucișată în timpul transportului, depozitării sau prelucrării)

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!