Agromanagement

Stimularea ouatului la găini iarna. Cum să obții mai multe ouă

Author: AgroExpert
Stimularea ouatului la găini iarna - agroexpert.md

Păsările au nevoie de o hrană mai bogată în vitamine atunci când vine sezonul rece. Așadar, acestea ar trebui să primească o mâncare mai specială, dacă vrei să nu reduci producția de ouă.

Înainte de a vorbi despre hrana, nu uita că păsările au nevoie de o temperatură minimă de 10 grade Celsius în adăpost, dar și de 14 ore de lumina.

Astfel, poți folosi un bec cu infraroșu, conectat la o priză cu temporizator. Becul se va monta într-un loc unde păsările nu pot ajunge. Pentru ca temperatura să se mențină în adăpostul păsărilor, acesta trebuie izolat foarte bine, scrie cumsa.

Găinile au nevoie de o mâncare bazată pe proteine și calciu. Hrana pentru găini ouătoare iarna se poate prepara acasă sau se poate cumpăra gata preparată.

Ce trebuie să includă hrana pentru găini ouătoare iarna:

  • Nutrețuri bogate în proteine vegetale (23%);
  • Nutrețuri bogate în proteine animale (3%);
  • Nutrețuri cu vitamine (1%);
  • Nutrețuri minerale (8%);
  • Cereale bogate in glucide (65%).

Nutrețurile bogate în proteine vegetale sunt tărâțele, semințele, turtele de floarea soarelui ori șrotul de soia sau floarea soarelui.

Nutrețuri bogate în proteine animale se referă la făină de carne sau pește. Nutrețurile cu vitamine precum zoofort A5, A6 sau A7 se pot cumpăra din magazinele de specialitate.

Nutrețurile minerale trebuie să includă 7% calciu, iar asta înseamnă că păsările au nevoie de cretă furajeră, varul stins de cel puțin 6 luni sau faină obținută din cochiliile de scoici. Găinile au nevoie și de fosfat de calciu sau făină de oase (0.8%), dar și de 0.2% sare.

Legat de cereale, păsările trebuie să primească porumb, grâu, orz sau sorg. Aceasta reprezintă cea mai mare parte a hranei, așa că asigură-te că le oferi grăunțe de calitate.

De asemenea, păsările mai au nevoie și de furaje verzi, însă pe timpul sezonului rece va fi destul de greu așa că le poți înlocui cu frunzele din fân de lucernă care pot fi înmuiate în apa fierbinte și apoi amestecate cu furajul umed. Mai mult, mai poți folosi rădăcinoase pe care să le tai mărunt, precum sfecla sau morcovul, dar și dovleci.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!