Fitotehnie

O plantație de mur, afectată de praful saharian. Recomandări pentru fermieri

Author: AgroExpert
O plantație de mur, afectată de praful saharian. Recomandări pentru fermieri - agroexpert.md

În urma picăturilor de ploaie cu praf saharian, care au căzut în Republica Moldova în perioada 23-24 aprilie, a fost afectate plantele de mur dintr-o gospodărie din raionul Dondușeni.

Proprietarul plantației de mur cu suprafașa de peste un hectar relatează că este un caz ieșit din comun. Bobocii florali, au început să se usuce, frunzele au căpătat culoarea alb-pistruie, cu tendința spre uscare. Aparatul foliar este puternic afectat.

Expertul Dmitrii Dodica, Directorul companiei Anastasia Trading&Services SRL, a venit cu recomandări de rigoare pentru fermierii care au avut de suferit de pe urma norului de praf saharian:

  • Spălarea frunzelor cu apa curată, cu temperatura normala +14 C;
  • Tratarea plantelor cu preparate antistres, pe baza de aminoacizi liberi (de tip Izabion, Naturamin, Cropmax, Kelpak, Metafol);
  • Tratarea plantelor cu preparat pe baza de cupru (Nordox 75, sau Cuproxat, etc.).

Te-ar putea interesa și: Praful saharian: Cum afectează culturile agricole

Amintim că, Republica Moldova a fost acoperită de o masă de aer cu particule de praf saharian, în dimineața zilei de 24 aprilie. Administrația Națională de Meteorologie din România a anunțat anterior că valul de praf saharian va afecta România în prima parte a zilei de marți, 23 aprilie, iar ulterior, această masă de aer se va deplasa spre nord-est.

Citește și: Norul de praf saharian a ajuns și în R. Moldova

Ulterior, Agenția de mediu a confirmat prezența unui nor de praf saharian, resimțit pe teritoriul Republicii Moldova, în data de 23 aprilie începând cu orele 00.00, care s-a menținut pe parcursul nopții spre 24 aprilie.

Află și: Picături de ploaie cu praf saharian: Ce spune Agenția de Mediu

Reprezentanții instituției au mai subliniat că picăturile de ploaie cu praf nu prezintă în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția inconvenientelor estetice.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!