Plantele bacifere din Republica Moldova sunt tot mai bine adaptate înghețurilor. Potrivit președintei Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, deși temperaturile scăzute rămân un risc pentru aceste culturi, inclusiv pentru mure, înghețurile din ultimii ani nu au cauzat efecte negative semnificative plantațiilor din țară.
„Plantele bacifere sunt supuse riscurilor la înghețuri, dar doar dacă vorbim de înghețuri majore, adică 15-20 de grade Celsius. Cel mai mare risc îl are murul. Cu toate acestea, temperaturile înregistrate în ultimele ierni au fost mai blânde, ceea ce a redus pericolul unor pierderi masive”, explică președinta Asociației.
Pentru a minimiza efectele climatice adverse, fermierii din Republica Moldova au ales soiuri de bacifere rezistente la îngheț.
„Totuși, o dată cu schimbărilor climatice, accentul deja se pune pe rezistența plantelor la căldură”, a subliniat Aneta Ganenco.
O altă strategie tot mai des adoptată este utilizarea terenurilor protejate, care devin o tendință în rândul producătorilor de pomușoare.
„Aceste terenuri protejate ne servesc drept pază atât contra arsurilor, cât și contra înghețurilor”, a adăugat aceasta.
Citește și: Ziua fructelor moi: Care sunt tendințele în cultivarea pomușoarelor
Precizăm că, producătorii de pomușoare din Republica Moldova au avut parte de un an complicat din cauza condițiilor meteorologice. Totuși, în pofida pierderilor semnificative, exporturile către Uniunea Europeană au continuat să crească, iar România a fost destinația principală a fructelor moi.
Recomandăm și: România este principala piață de desfacere pentru pomușoare