Materiale de parteneriat

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 19 по 25 сентября 2022 года

Author: AgroExpert

Fotografie: ТОП агро новостей за неделю

Marin Lisî: ”Îndemnăm producătorii agricoli să se asocieze pentru că înțelegem că în acest an, recolta de grâu a fost mică”

Licitația pentru achiziționarea a 41,7 mii tone de grâu alimentar de către Agenția Rezerve Materiale din Republica Moldova pentru a completa rezerva de stat a eșuat, nici un producător agricol nu a depus dosarul electronic pentru achizițiile publice anunțate. Agenţia Rezervelor Materiale s-a pomenit într-o situație delicată, producătorii agricoli fie așteaptă un preț mai mare pentru grâu, fie condițiile licitației anunțate pentru a completa rezerva de stat, este prea complicată. Ieri, la inițiativa Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a avut loc o ședință de consultare a conducerii Agenției cu reprezentanții Asociațiilor producătorilor de cereale și a fermierilor mici și mijlocii, care și-au expus părerile de ce nu a reușit licitația.

Detalii.

PRIAevents organizează Gala Fermierilor din Republica Moldova

PRIAevents, sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, având ca și parteneri principali pe FinComBank, Kaufland Moldova, Smart Credit, Feodal, Federația Națională a Fermierilor FNF vă invită să luați parte la unica Gală a Fermierilor din Republica Moldova, într-o locație deosebită, emblematică, cu istorie, cultură și de o frumusețe rară - Sala cu Orgă din Chișinău, fiind un eveniment, care mai ales in acest an, în premieră, este conceput pentru a celebra și aplauda realizările remarcabile ale acelor fermieri care aduc o contribuție semnificativă la agricultura din Moldovei, care sunt exemple de urmat.

Detalii.

Ion Maxim : ”Scopul nostru este să dublăm cantitatea de miere produsă în Moldova”

Seceta a creat mari probleme și apicultorilor, care au fost nevoiţi să intervină vara cu hrană la fel ca în lunile de primăvară sau toamnă ca să nu le moară familiile de albine. De asemenea, producţia de miere din acest an, este mai redusă cu 50% față de anii precedenți, pe când prețul se menține mic, deocamdată, fapt ce îi afectează enorm pe apicultori. Despre situația actuală a apicultorilor din Moldova și ce soluții ar exista pentru a păstra numărul albinelor în această perioadă critică, am discutat cu Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.

Detalii.

Озимая мягкая пшеница является основной зерновой культурой Республики Молдова.

Первым важным аспектом получения высоких урожаев товарного зерна определяется качеством посевного материала. Качественные семена высокой репродукции (элита) во многом определяют урожаи будущих лет каждого сельхозпроизводителя.

Детали.

Zootehnia Republicii Moldova, la pământ

În prezent în Republica Moldova, potrivit datelor statistice, sunt 240 ferme, 900 de vaci de lapte și 14 mii de bovine pentru carne. Pentru comparație, în 1991 erau 420 mii de vaci de lapte, iar în 2021 la început de an erau 5100, peste 600 mii de oi, iar în 2021 – 20 mii de oi în condiții de fermă. Ministerul Agriculturii, Vladimir Bolea susține că Republica Moldova nu are zootehnie.

Detalii.

Moldova construiește infrastructura post-recoltare pentru impulsionarea exporturilor de mere către țările din Golful Persic

În prezent, conform estimărilor experților, întreprinderile moldovenești de producție și vânzare de fructe au aproximativ 60 de linii de sortare a fructelor. Echipamentele calibrează fructele prin metoda mecanică sau optică în ceea ce privește mărimea (diametrul, forma). Adesea, acest lucru a fost suficient pentru a exportul către piețele CSI și UE, precum și pentru a vinde fructe premium - de exemplu, ambalate în tăvi și flow-packs - pe piața internă. Cu toate acestea, în acest an livrările de fructe în țările din Golful Persic au devenit de mare importanță pentru fermierii și exportatorii moldoveni.

Detalii.

Agricultorii ar putea fi obligați să-și perfecteze polițe de asigurare, dacă vor solicita subvenții

Ministerul Agriculturii intenționează să elaboreze un proiect de lege pentru obligarea agricultorilor de a-și perfecta polițe de asigurare. Asta în condițiile în care vor solicita subvenții de la stat.

Detalii.

Prețul de la bursă al grâului și al porumbului este din nou pe vârf

Prețul futures pentru decembrie al grâului pentru panificație a crescut marți pe Euronex cu 14 euro, ajungând la un maxim de 339,75 euro tona, în timp ce porumbul s-a apreciat cu peste 8 euro tona față de tranzacțiile din ziua precedentă. Piețele reacționează la veștile legate de posibilitatea organizării unor referendumuri în regiuni ucrainene ocupate de Rusia, legate de alipirea la Rusia.

Detalii.

Compensații pentru motorină. De unde sunt fermierii care au încasat cei mai mulți bani

Agenția Intervenție și Plăți în Agricultură susține că pentru compensarea accizei la motorină fermierilor le-au fost debursate 21,1 mil. de lei.

Detalii.

Prunele, printre cele mai exportate fructe din Republica Moldova

Prunele ocupă locul doi dintre cele mai exportate fructe din Republica Moldova. Astfel, țara noastră este în top zece cei mai mari exportatori de prune.

Detalii.

Veaceslav Guțuleac: ”Ajustarea prețurilor la pâine este inevitabilă, din cauza creșterii constante a costului de producţie”

Scumpirea pâinii și a produselor de panificație este una minoră în comparație cu majorarea tarifului pentru consumul de gaze naturale, combustibil și energia electrică. Ajustarea prețurilor la pâine este inevitabilă, din cauza creșterii constante a costului de producţie, susține preşedintele Asociaţiei Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit, Veaceslav Guţuleac. Majorările au început încă din toamna anului trecut, atunci când mai multe întreprinderi din raioane au ridicat cu unul sau cu doi lei prețul la produsele de panificație. Însă în acest an, și recolta de grâu a fost una redusă comparativ cu anul precedent, nemaivorbind de inflația care a atins cote maxime, din cauza războiului din Ucraina.

Detalii.

В Молдове новый сезон продаж грецкого ореха начинается с внутреннего рынка

С прошлой недели некоторые молдавские сельхозпредприятия-производители приступили к мелкооптовой и розничной продаже на молдавском внутреннем рынке зрелого сортового ореха в скорлупе.

Детали.

Ghid privind producerea căpșunului ecologic în seră

Un ghid de buzunar cu tema „Cultivarea căpșunului ecologic pe teren protejat” a fost elaborat recent de un voluntar al Programului USAID „Farmer-to-Farmer” în conlucrare cu experți din țara noastră.

Detalii.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!