Moldova

Fermierii cer în continuare instituirea stării de urgență în agricultură

Author: AgroExpert
Fermierii cer în continuare instituirea stării de urgență în agricultură - agroexpert.md

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor cer în continuare declararea stării de urgență în agricultură. Solicitarea a fost vociferată după discuțiile preliminare cu Comisia Parlamentară Specială din 29 iulie. 

Fermierii menționează că acest fenomen a acutizat situația din întregul sector agricol, având efect indirect și asupra companiilor din sectoarele conexe: furnizorii de inputuri, tehnică agricolă și instituții de finanțare.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a discutat situația falimentară a agricultorilor din mai multe raioane, unele dintre care, cum ar fi cei de la Sud, fiind afectate de secetă severă pentru al treilea an consecutiv.

„Sute de agricultori din aceste zone sunt vizați de creditori în vederea inițierii procedurii de insolvență. Lipsa unor măsuri rapide de sprijin din partea Guvernului pentru salvarea și transformarea ramurii agricole la noile condiții de climă, pe care le trăim cu toții, vor avea ca consecință falimentarea miilor de fermieri, iar efectele adverse vor fi nu doar economice dar prioritar sociale și politice”, susține Forța Fermierilor.

Potrivit Asociației, dacă nu se intervine rapid cu măsuri de sprijin din partea Guvernului, efectele vor fi:

  • sărăcirea și mai aprofundată a locuitorilor zonelor rurale;
  • dispariția unicelor locuri de muncă din zona rurală asigurate de activități agricole;
  • sporirea migrației peste hotare în căutarea unor noi surse de venit;
  • pierderea unei mase mari din pătura socială medie de antreprenor agricol;
  • punerea în pericol a parcursului european și a referendumului de aderare la Uniunea Europeană;
  • păturile sociale afectate de dezastrul din agricultură vor manifesta cel mai probabil pasivitate electorală;
  • lipsa de acțiuni concrete de ajutor și tergiversarea lor în această situație din partea Guvernului și implicit a Uniunii Europene vor facilita și mai mult această pasivitate, fapt care va fi speculat de propaganda antieuropeană.

Citește și: Fermierii nu renunță și cer declararea stării de urgență. Ce spune MAIA

Conform MAIA, peste 8400 întreprinderi, peste 300 mii (sau o treime din total) din forța de muncă activă este implicată în agricultură, iar peste 1 milion de locuitori din mediul rural depind într-o mare măsură de plățile pentru cotele arendate.

Fermierii au vorbit și despre importanța agriculturii pentru economie, subliniind că:

  1. Producția agricolă anuală a Moldovei este de 35-40 miliarde lei, cea ce generează în jur de 4 miliarde lei venituri în Bugetul Public Național 
  2. Exporturile produselor agricole și a produselor alimentare, constituie 40-45% din totalul exporturilor moldovenești și se ridică anual la 1,0-1,2 miliarde USD 
  3. Agricultura și industria agro-alimentară au împreună o cifră de afaceri de circa 100 miliarde lei anual, și constituie 1/3 din economia Moldovei și este de 2-3 ori mai mare decât orice altă ramură din țară 
  4. Agricultura trebuie să rămână o cotă importantă în portofoliul creditelor bancare. Agricultorii sunt printre cei mai buni platnici ai sistemului bancar. Volumul de credite contractate de agricultori se ridică la 4.0 miliarde lei. După criza din 2014 doar agricultorii și-au menținut și majorat portofoliul de credite, ei contribuind la revigorarea sistemul financiar-bancar.

În acest context, fermierii cer luarea unor măsuri urgente pentru salvarea sectorului, inclusiv declararea stării de urgență în agricultură și moratoriul la calcularea de penalități și dobânzi de întârziere la plăți, după care să fie stabilizată situația sectorului prin intervenții financiare pe termen scurt și termen lung.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!