Agricultorii din Republica Moldova solicită în continuare declararea unei stări de urgență în sectorul agricol, ca măsură pentru a negocia condiții mai favorabile cu creditorii. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, propunerea va fi analizată.
„Această propunere va fi analizată, inclusiv în cadrul discuțiilor cu reprezentanții băncilor comerciale și cu alți creditori, pentru a fi evaluat impactul economic”, susțin reprezentanții MAIA.
Conducerea Ministerului a avut astăzi, 26 iulie, o discuție cu reprezentanții Asociației profesionale „Forța Fermierilor”. Principalele puncte abordate se referă la: procesul de colectare a datelor privind pagubele suferite de agricultori, accesul la finanțare, relațiile cu băncile comerciale și alți creditori ș.a.
„Ministerul discută cu direcțiile agricole raionale pentru a centraliza informațiile despre pagubele înregistrate în urma secetei. În acest sens, săptămâna viitoare va fi organizată o ședință cu șefii direcțiilor agricole raionale. În urma evaluării, vom stabili volumul pagubelor la nivel de raioane. Continuăm să monitorizăm situația și să avem discuții săptămâna viitoare cu reprezentanții băncilor comerciale, cu Uniunea Administratorilor Autorizaţi din Moldova și cu distribuitorii de inputuri, pentru a gestiona eficient provocările actuale”, a menționat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Precizăm că, anterior, fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari a precizat că ar trebui declararea stării de urgență în agricultură.
„Este necesar de declarat starea de urgență în agricultură, care ar permite stabilizarea măcar un pic a situației la fermierii micro, mici și mijlocii și salvarea lor de faliment”, a declarat Slusari.
Citește și: Slusari: Trebuie declarată starea de urgență în agricultură
Totuși, o eventuală stare de urgență cerută de agricultori în contextul secetei nu este luată în calcul de Guvern.
Află și: Guvernul nu va institui stare de urgență în agricultură