Republica Moldova ar putea beneficia de investiții de aproximativ 40 de milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor centralizate de irigare și dezvoltarea irigațiilor la scară mică.
În acest sens, o misiune formată din experți de la Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD), BRL-inginerie din Franța, MAIA, ADMA și ANIF a realizat, timp de o săptămână, o serie de vizite în teritoriu pentru evaluarea a cinci sisteme centrale de irigare, cu scopul de a identifica potențialele proiecte de reabilitare și dezvoltare a infrastructurii de irigare.
Inițiativa aparține Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în contextul necesităților de adaptare la schimbările climatice, precum și al promovării unei agriculturi sustenabile și eficiente.
În cadrul vizitelor, experții au evaluat infrastructura existentă a sistemelor de irigare, aspecte precum interesul fermierilor pentru irigare, structura culturilor practicate de aceștia, existența asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații, accesul la resursele de apă și potențialul de dezvoltare și modernizare.
„În Republica Moldova existau inițial 88 de sisteme centralizate de irigații, în prezent, funcționează doar 24. Dintre acestea, 10 au fost deja reabilitate prin intermediul programului „Compact”. Principiul nostru de selecție, pe care l-ați confirmat și dumneavoastră ca fiind corect, este că agricultorii trebuie să fie organizați în asociații de utilizatori de apă pentru irigații. Fermierii trebuie să fie motivați și să înțeleagă necesitatea sistemelor de irigații pentru succesul propriilor afaceri”, a menționat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Se estimează că investițiile vor reabilita infrastructura hidrotehnică pe sistemele centralizate de irigare pe o suprafață de circa 2.000 de hectare.
Amintim că, recent, la Chișinău, a fost lansat Proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI), care are o valoare de 55 milioane dolari SUA și va fi implementat până în anul 2029. Din cele 55 de milioane 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații. În cadrul proiectului se planifică interconectarea Sistemului Centralizat de Irigare (SCI) „Tudora” cu SCI „Caplani” (raionul Ștefan Vodă), pentru a fi repuse în circuitul irigabil circa 3700 ha de terenuri agricole. Va fi acordat suport pentru reabilitarea SCI „Tețcani” și interconectarea acestuia cu SCI „Corjeuți” (Briceni). De asemenea, investiții vor fi efectuate pentru reabilitarea SCI Etulia, care se bazează pe captarea apei din lacul Cahul. Reabilitarea acestui sistem ar aduce în circuitul irigat aproximativ 3500 ha de teren fertil în care domină culturile de câmp și plantațiile pomicole.
Citește și: Care sisteme de irigare vor fi reabilitate în cadrul proiectului AGGRI