Moldova

Reacția Guvernului, după ce fermierii au adus paie și bălegar la sediul instituției

Author: Lidia Danila
agricultori protest - agroexpert.md

Agricultorii, nemulțumiți de lipsa de soluții concrete din partea autorităților, i-au adus prim-ministrului, Dorin Recean, un sac cu bălegar și paie. Aceștia au accentuat că timp de două săptămâni de când protestează în Piața Marii Adunări Naționale nu au obținut nici un rezultat. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi.

„Numai bunuri am adus, cu tot ce au rămas agricultorii anul acesta. Două săptămâni am stat aici și am înghețat ca până la urmă să mă conving încă o dată că țara aceasta cu așa conducere și societate e greu să aibă un viitor. Până la urmă nu avem nici un rezultat, nici măcar simplu fapt să iasă prim-ministrul să discute, i-am adus cadou, nici cadoul nu vrea să iasă să-l primească”, a susținut fermierul Sergiu Stefanco.

Citește și: Agricultorii protestează la Președinție: Au adus paie și bălegar

Protestatarii au exprimat nemulțumirea față de lipsa de implicare a autorităților în rezolvarea problemelor din sectorul agricol.

„Dezamăgirea e mare. Am fost la Guvern, la Minister, la Parlament, la Președinție și m-am convins că oamenii nu au tangență cu ceea ce facem noi”, adaugă agricultorul. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a venit cu o reacție referitor la protestul fermierilor, menționând că prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi.

„Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată”, declară Daniel Vodă.

Totodată, acesta a precizat că autoritățile transparent și clar au menționat despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

De cealaltă parte, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a subliniat că autoritățile ignoră soluțiile propuse de fermieri, ceea ce denotă fie incompetență, fie un dezinteres față de viitorul sectorului agricol.

„Pe autorități nu îi interesează că țara rămâne ca o moșie, fără sate și locuitori, culturile intensive și alte lucruri care ne interesează. Faptul că ignoră soluțiile propuse de noi denotă că ori sunt incompetenți, ori vor ca în locul fermierilor micro, mici și mijlocii să vină două, trei persoane cu care e mai ușor de înțeles”, a precizat acesta.

Acesta a accentuat că timp de două săptămâni nu au obținut rezultate concrete și a îndemnat agricultorii la o mobilizare mai mare.

„Voi nu vă imaginați câtă putere aveți, dacă erau nu 200 de tractoare, dar măcar 500 de tractoare, dacă ar fi ieșit azi nu 100 - 150 de oameni, dar măcar 2 mii de oameni. Aici e marea, marea problemă a noastră. Timp de ouă săptămâni mare lucru nu am obținut. Am arătat că suntem civilizați, constructivi, am ajustat cerințele”, a declarat Alexandr Slusari.

Agricultorii au revenit în Piața Marii Adunări Naționale, nemulțumiți de discuțiile cu autoritățile

Citește și: Negocierile au eșuat: Agricultorii anunță marșuri cu tehnică agricolă

Amintim că, fermierii au solicitat de urgență o întâlnire cu Prim-ministrul, Dorin Recean, Președintele Parlamentului, Igor Grosu și Președinta Maia Sandu. În cazul în care în următoarele 2 zile nu vor obține o întrevedere, aceștia susțin că revin în PMAN și că vor protesta foarte activ cu tehnica în mișcare.

Precizăm că, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că cerința fermierilor protestatari, privind moratoriul la achitarea datoriilor față de toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase nu poate fi aplicat

Reamintim că, pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.

Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii anunțau că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. 

Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!