Agricultura de astăzi este responsabilă pentru 11% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, însă cu ajutorul științei și tehnologiei, fermierii pot produce mai multe alimente, reducând în același timp emisiile de carbon, utilizarea apei și păstrând habitatele naturale și biodiversitatea.
Sănătatea solului nu stă doar la baza sistemelor alimentare. Solurile funcționează și ca rezervoare majore de carbon, ceea ce le face unul dintre cele mai valoroase atuuri în combaterea schimbărilor climatice. În continuare vă prezentăm 10 curiozități despre sol care demonstrează cât este de important:
1. Este nevoie de minim 500 de ani pentru a produce aproximativ 2.5 cm de sol.
2. Solul poate reduce foarte mult riscul de inundații, deoarece poate stoca până la 2 tone de aî pe metru pătrat.
3. Aproximativ 10% din emisiile de dioxid de carbon din lume sunt stocate în sol.
4. Solurile sănătoase sunt formate din aproximativ 45% minerale, 25% apă, 25% aer și 5% materie organică.
5. Există mai multe microorganisme într-o lingură de sol decât oamenii care trăiesc pe Pământ.
6. Materia vie totală dintr-un hectar de sol poate cântări până la 22t.
7. Aproximativ 350 de râme pot fi găsite într-un singur metru pătrat de teren agricol.
8. Din toate alimentele, 95% sunt produse direct sau indirect din sol.
9. Din solurile noastre globale, 33% sunt acum clasificate ca degradate.
10 Pentru agricultura arabilă sunt folosite 68% din solurile europene comparativ cu 83% în America de Nord și Centrală și 85% în Asia.
Sursa:cotidianulagricol.ro
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!