Articole

2021 declarat de către ONU anul internațional al fructelor și legumelor

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în decembrie 2019, rezoluția prin care se  desemnează anul 2021 drept Anul internațional al fructelor și legumelor, la cererea Conferinței FAO. FAO salută decizia ONU de a numi 2 noi zile și un an internațional dedicat problemelor legate direct de alimentație și agricultură.

Astfel ziua de 21 mai este numită ziua internațională a ceaiului, iar 29 septembrie - ziua internațională a conștientizării risipei și deșeurilor alimentare.

„Fără diete sănătoase, nu putem spera să punem capăt malnutriției - și nu vom eradica foamea decât dacă vom reduce risipa de alimente. Subliniind valoarea fructelor și legumelor și daunele cauzate de risipă și deșeuri, ONU a făcut un pas decisiv pentru a promova sisteme alimentare mai echitabile, mai ecologice și mai eficiente ”, a declarat Maria Helena Semedo, directorul general adjunct al FAO pentru climă și resurse naturale.

„Onorarea ceaiului este un omagiu adus în special fermierilor mici care ajută la producerea a celei mai preferate băuturi din lume, după apa”, spune Maria Helena Semedo.

ONU invită toate statele membre ale UE, organizațiile sistemului Națiunilor Unite, alte organizații internaționale și regionale și alte părți interesate relevante, inclusiv societatea civilă, sectorul privat și mediul academic, să respecte Anul internațional, după caz, prin activități care vizează sensibilizarea și direcționarea atenției la beneficiile alimentației corecte și a consumului de fructe și legume pentru sănătate, contribuția consumului de fructe și legume la promovarea unor diete și stiluri de viață diversificate, echilibrate și sănătoase, reducerea pierderilor și risipei de fructe și legume și împărtășirea celor mai bune practici în acest sens.

FAO și Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca fiecare adult să consume zilnic cel puțin 400 grame de fructe și legume pentru a preveni maladiile cronice, inclusiv boli de inimă, cancer, diabet și obezitate, precum și pentru a contracara deficiențele de micronutrienți.

Susținerea manifestată pentru produsele în stare proaspătă se potrivește, de asemenea, bine cu scopul de a consolida rolul fermierilor mici și al fermelor de familie și de a promova opțiuni de piață mai largi pentru milioane de familii rurale. Oportunitățile de egalitate de gen sunt, de asemenea, demne de remarcat, deoarece femeile joacă adesea roluri de conducere pentru gospodăriile lor atât în ​​producția, cât și în consumul de fructe și legume.

Acțiunile planificate pentru Anul internațional al fructelor și legumelor se așteaptă să aibă un impact pozitiv în reducerea foametei și a sărăciei, îmbunătățirea securității alimentare și nutriționale, îmbunătățirea mijloacelor de trai și contribuirea la o mai bună gestionare a resurselor naturale.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!