În luna octombrie, 63 de proiecte au fost finalizate în cadrul Programelor Naționale „Satul European” și „Satul European Expres”. Valoarea acestora se ridică la 135 de milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
Astfel, prin Programul „Satul European”, au fost încheiate 28 de proiecte de dezvoltare locală, dintre care 13 au vizat modernizarea infrastructurii de apă și canalizare în diferite localități ale Republicii Moldova.
Drept rezultat, s-au construit 117 km de apeduct și 14 km de rețele de canalizare, asigurând accesul la apă și sanitație pentru peste 7600 de gospodării casnice. Unul dintre exemplele notabile este proiectul din satul Trușeni, municipiul Chișinău (sectorul Vălicica Nouă), unde, cu o investiție de aproape 10 milioane de lei, s-a construit apeductul pe o lungime de 6,5 km, o stație de pompare a apei și două rezervoare de apă.
De asemenea, prin alte 5 proiecte finalizate s-au reabilitat și dotat instituții educaționale, oferind astfel acces la servicii educaționale îmbunătățite pentru 900 de elevi și aproximativ 150 de angajați.
Totodată, infrastructura sportivă din alte 4 localități a fost modernizată prin proiecte de construcție și renovare a terenurilor sportive și a zonelor de agrement. Un exemplu de succes este reparația capitală a acoperișului Gimnaziului din satul Mîndîc, raionul Drochia, pentru care Guvernul Republicii Moldova a alocat 3,6 milioane de lei.
Alte 3 proiecte finalizate în cadrul programului au vizat elaborarea Planurilor Urbanistice Generale, în timp ce în alte 3 localități au fost renovate Centrele Culturale. Un exemplu în acest sens este proiectul de reconstrucție a acoperișului Casei de Cultură din satul Horești, raionul Ialoveni, pentru care Guvernul a investit peste 3 milioane de lei.
Amintim că Programul „Satul European” cuprinde 497 de proiecte, dintre care 231 s-au finalizat cu succes.
Progrese semnificative s-au înregistrat și prin programul „Satul European Expres”. Din cele 35 de proiecte finalizate în cadrul programului, 19 proiecte au vizat amenajarea terenurilor sportive și de joacă, precum și construirea căilor de acces către diferite instituții publice. Un exemplu este modernizarea terenului de minifotbal din satul Tănătari, raionul Căușeni, un spațiu care a devenit acum locul preferat al comunității pentru activități recreative și sportive.
De asemenea, 7 proiecte au fost dedicate instalării sistemelor de iluminat public, contribuind astfel la construcția și modernizarea a 25 de km de iluminat public în diverse localități. Pe lângă aceste progrese, 6 instituții culturale, două gimnazii și o primărie au fost renovate, susținând astfel educația și cultura în comunități.
Programul „Satul European Expres” cuprinde 399 de proiecte, dintre care 48 au fost finalizate până la moment.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!