Știri din Moldova

Accesul la irigare – o necesitate stringentă pentru terenurile agricole din lunca Prutului

În lunca Prutului, ce cuprinde Rezervația naturală „Pădurea Domnească”, gospodarii se trezesc odată cu soarele și pornesc în câmp. Chiar dacă terenurile lor agricole se află la doar câțiva kilometri de râul Prut, producătorii se confruntă cu insuficiență de apă pentru plantații, mai ales în anii secetoși, iar stațiile de pompare construite acum 25 de ani sunt astăzi cu lacăt la ușă.

Pe vremuri, aria de deservire a Sistemului Centralizat de Irigare (SCI) „Călinești” constituia aproximativ 2000 ha și cuprindea terenurile agricole din extravilanul s. Călinești, Chetrișul Nou și Năvîrneț din raionul Fălești. În componența sistemului au intrat patru stații de pompare, lacul de acumulare, două bazine de compensare, conducte de presiune și rețeaua respectivă de irigare. Sistemul nu a fost exploatat de mai bine de zece ani, nefiind supus reparațiilor capitale sau renovărilor. La moment, rețeaua de irigare se află în stare deteriorată, conductele fiind parțial demontate. Investițiile pentru repunerea în funcțiune și modernizarea întregului sistem necesită zeci de milioane de lei, sume prea mari ca să poată fi acoperite doar din investițiile proprii ale agricultorilor din zonă.

În satul Năvîrneț l-am întâlnit pe Leonid Botnaru, care deține pe patru hectare o plantație de cireși. Dumnealui afirmă că dacă acum câțiva ani conta mai mult cantitatea produselor, în prezent accentul este pus pe calitate.

„Prețurile de asemenea se stabilesc în funcție de acest criteriu. Din păcate nu putem să îl obținem mereu, pentru că și condițiile climaterice ne joacă festa. Desigur dacă am avea acces la irigare, să putem asigura rădăcinile pomilor și cu îngrășăminte, rezultatele ar fi altele” a menționat agricultorul.

Am mers mai departe și am găsit o plantație unde parcă coborâse soarele - o livadă de 5 ha de caise plantată în 2017 de către Andrei Siminciuc. Cea mai mare parte a roadei ajunge în fostele țări CSI. Pe viitor însă planifică să exporte și în Europa, mai ales că a început procesul de certificare Global G.A.P. Din cauza migrației în masă, bărbatul spune că îi este foarte greu să găsească brațe de muncă mai ales în perioada culesului. Totuși, nu doar acest factor reprezintă o provocare, ci și… condițiile climaterice. În anii secetoși, roada nu atinge nivelul scontat, din cauza insuficienței umidității în sol.

„Apa, la fel ca factorul uman, stă la temelia unei afaceri. Fără aceasta la bază, nu putem obține producția planificată. Ne mândrim însă cu faptul că fructele noastre, fiind crescute în mod natural, au cel mai bun gust din lume” a spus Andrei Siminciuc.

Ar vrea mai mult, dar nu poate” este și deviza lui Alexandru Noroc, administratorul unui SRL ce prestează servicii de export al fructelor și legumelor de la noi din țară. Acum câțiva ani, a cumpărat trei hectare de teren agricol cu scopul de a înființa o livadă superintensivă și construi un frigider. Totuși, chiar dacă are ambiție și dorință, îl oprește… lipsa accesului la irigare.

„Dacă de mâine ar fi acces la irigare în regiune, aș planta o livadă de mere și prune - o afacere competitivă zilelor noastre. Republica Moldova este situată între două râuri. În alte părți ale lumii se aduce apă de la mii de kilometri în pustiuri, pe când la noi aici poate fi creat un rai, dar nu are cine se ocupa de asta” a menționat acesta.

Dorința și necesitatea reabilitării sistemului au unit în 2019 producătorii agricoli din zonă în Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Pădurea Domnească”, în frunte cu președintele Valentin Pantea. Numele său se asociază din start în domeniul agriculturii cu… alunul. Antreprenorul este băștinaș din Călinești, Fălești și deține din 2009 o plantație de 12 hectare de alun. A învățat totul din mers, fiind consultat și de experți din România și Italia, acolo unde sunt exportate produsele sale. Totuși, în realitate practica bate teoria. Știe că ar putea obține o recoltă și mai valoroasă, dacă în regiune ar fi acces la irigare.

„La moment colectăm anual cam două tone de alune la hectar, dar cu ajutorul irigării, roada s-ar putea ridica chiar și la trei tone”, a menționat deținătorul plantației.

Domnul Pantea este perseverent și nu lasă mâinile în jos la primele greutăți, fiind motorul care îi motivează și pe alți producători din zonă să coopereze și să fie în pas cu tendințele în agricultură.

„Mulțumim mult Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova și Agenției Apele Moldovei pentru suportul acordat și instruirile privind gestionarea asociației. Deținătorilor de terenuri din regiune le spun doar atât: dacă nu te asociezi să faci ceva în comun, de unul singur nu îți reușește nimic”, a conchis președintele asociației.

Agricultorii din aria de deservire a SCI „Călinești” nu duc lipsă nici de idei, planuri sau dorință de a munci și dezvolta și mai mult afacerile din zonă. Totuși, ca scopurile lor să devină realitate, aceștia așteaptă sprijin din partea instituțiilor statului și partenerilor de dezvoltare pentru a readuce cât mai curând apa pe colinele Călineștiului.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: sda.gov.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!