Știri din Moldova

Activitățile comerciale ale producătorilor interni de produse agricole și de animale vor fi legalizate

În Republica Moldova, activitățile comerciale ale producătorilor interni de produse agricole și de animale vor fi legalizate. Acest lucru este prevăzut de modificările aduse Legii comerțului intern, care sunt publicate în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare în șase luni.

Conform documentului, un producător de origine este o persoană care primește produse agroalimentare ca urmare a propriei sale munci sau lucrează împreună cu membrii familiei, folosind un teren personal în limitele unei localități (gospodărie), un teren pentru grădinărit sau un teren / terenuri de parteneriate horticole., pentru a satisface nevoile de hrană și alte nevoi gospodărești (familiale) și nu se încadrează în conceptul de comerciant. Astfel de producători vor putea vinde surplus de produse agricole sezoniere, precum și surplus de produse pentru animale sub formă naturală, cu condiția respectării cerințelor sanitare și veterinare.

Aceștia își vor putea vinde produsele pe piețe, amplasamente precum și direct din propria fermă, cu completarea obligatorie a Declarației producătorului de origine.

În cazul comerțului cu produse din propria fermă, producătorul de origine trebuie să indice în declarație cantitatea estimată de produse de vânzare, a cărei copie este furnizată administrației pieței / autorității administrației publice locale pe teritoriul căreia se desfășoară comerțul înainte de începerea vânzărilor. După expirarea declarației (1 zi - pe piețe și 30 de zile - de la propria fermă) sau la sfârșitul tranzacționării, producătorul de origine trebuie să indice restul produselor nevândute și suma primită.

Conform legii, producătorii interni nu sunt supuși înregistrării de stat și nu trebuie să depună notificări cu privire la începerea activităților de tranzacționare, dar trebuie să plătească o taxă pentru o unitate de tranzacționare de pe piață sau amplasament. Mărimea acestuia nu poate depăși 0,5% din salariul minim garantat stabilit în sectorul real.

De asemenea, clarifică faptul că categoria producătorilor interni nu include persoanele care au transformat cultivarea și vânzarea de produse agroalimentare sau produse de origine animală într-o ocupație specializată.

De exemplu, un producător de origine care vinde produse pentru animale care nu corespunde zonei climatice a Moldovei sau dacă în cursul anului un producător de origine a vândut produse alimentare agricole într-o sumă care depășește cuantumul scutirii personale etc. poate fi clasificat ca o ocupație de profil a SFS, în cazul amplasărilor și comerțului de la ferma proprie, - a autorității administrației publice locale în termen de 1 an de la generalizare.

Guvernul stabilește procedura de înregistrare, rezumare și analiză a datelor din declarațiile unui producător local folosind sistemul automat de informații „Plata datoriei fiscale prin Serviciul de colectare a impozitelor și taxelor locale”.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: deschide.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!