Știri din Moldova

Admiterea la FȘASM: Tinerii se orientează spre specialitățile agricole

Author: Lidia Danila
Admiterea la FȘASM: Tinerii se orientează spre specialitățile agricole

Interesul pentru specialitățile agricole este în creștere. Prima săptămână de admitere la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului a înregistrat un număr mai mare de dosare, comparativ cu anii trecuți. Decanul Sergiu Popa, a declarat pentru AGROEXPERT că au fost depuse în jur de 40 de dosare pentru programele de licență și aproximativ 20 de dosare pentru programele de masterat.

Acesta a mai subliniat că specialitățile de agronomie, horticultură, agrobusiness și dezvoltare rurală, precum și zootehnie, au atras un interes deosebit.

„Comparativ cu anii trecuți, suntem într-o ascensiune. Anul trecut, după primul tur, numărul de dosare era cu mult mai mic decât anul acesta. Este o creștere evidentă. Ne bucurăm foarte mult că tinerii aleg și acest domeniu”, susține Sergiu Popa.

Agricultura este un sector crucial care are nevoie de revitalizare și de noi specialiști. Admiterea continuă, iar tinerii interesați sunt încurajați să aplice și să se alăture unei comunități academice dedicate inovației.

„Agricultura este un sector care la momentul de față are nevoie de o resuscitare și are nevoie de noi specialiști. Tinerii care vor decide să facă studii în agricultură, vor însuși cele mai inovative tehnologii de cultivare atât a plantelor, cât și a culturilor horticole și tehnologii de creștere a animalelor. Îndemnăm tinerii să vină, deoarece piața muncii este una în creștere, este una care oferă salarii atractive”, a adăugat el.

Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului oferă programe de studii adaptate la nevoile actuale ale pieței muncii și promovează utilizarea tehnologiilor moderne în agricultură. 

În prezent, facultatea dispune de specializări consacrate din domeniul agricol cum ar fi:

  • Agrobusiness și dezvoltare rurală

Începând cu acest an, Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) a introdus o nouă specialitate în programul său de studii: Agrobusiness și Dezvoltare Rurală.

Aceasta vizează formarea specialiștilor capabili să inițieze și să dezvolte afaceri menite să susțină o dezvoltare sustenabilă din punct de vedere economic, ecologic, social și cultural. Totodată, programul își propune dezvoltarea abilităților antreprenoriale și de identificare a afacerilor de nișă, în vederea atragerii fondurilor alocate de către UE.

Posturile ce pot fi vizate de către absolvenții acestui program de studii sunt posturi de conducere a unităților agroalimentare, a afacerilor din domeniu, a unor instituții de profil, cum ar fi: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA); Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA); Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor (ANSA), organizații internaționale specializate, precum FAO și IFAD, Agențiile Publice Locale (APL) etc.

  • Agronomie

La această specialitate se studiază procesele în agronomie având la bază teoria şi practica științelor biologice, ecologice, socio-umane etc.

Absolventul programului de agronomie poate să activeze în cadrul unor întreprinderi agricole, companii de distribuție a produselor de uz fitosanitar, direcții raionale agricole, institute de învățământ și de cercetare, ministere, departamente, centre de consultanță de nivel național și internațional, ocupând funcții conform Clasificatorului Ocupațiilor în vigoare.

  • Horticultură

Absolventul programului de studii de licență „Horticultură” dobândește competențe pentru elaborarea și utilizarea tehnologiilor de producție horticolă durabilă.

Absolvenții programului de licență în horticultură vor putea fi angajați în diverse instituții și organizații, cum ar fi unități agricole din țară și din străinătate, care se ocupă de planificarea producției horticole, agenții de plăți și intervenții pentru agricultură, instituții de învățământ, de cercetare etc.

  • Selecția și genetica culturilor agricole

Prin acest program se formează cunoștințele necesare pentru organizarea eficientă a activității angajaților din subordine, utilizarea creativă a cunoștințelor agronomice mondiale, precum și pentru desfășurarea cercetărilor în domeniul geneticii și ameliorării culturilor agricole. De asemenea, se pune accent pe studiul și implementarea tehnologiilor moderne în producția de semințe și evaluarea calității acestora, inclusiv utilizarea metodelor care stimulează creșterea potențialului productiv.

Absolvenții acestui program pot urma cariere în diverse domenii profesionale, inclusiv în întreprinderi agricole și companii specializate în producția de semințe și material săditor, laboratoare in vitro, instituții de cercetare, instituții de învățământ superior, companii de distribuție şi aplicare a produselor de uz fitosanitar, direcții agricole raionale, ministere şi departamente guvernamentale, precum și în centre de consultanță naționale și internaționale.

  • Viticultură și vinificație

Programul de studii „Viticultură și vinificație” are ca scop pregătirea specialiștilor licențiați capabili să-și exercite atribuțiile profesionale la un nivel corespunzător exigențelor mediului de afaceri.

Specialiștii în viticultură și vinificație vor avea o pregătire profundă atât teoretică, cât și practică, pentru a activa cu succes în diverse roluri profesionale, cum ar fi: agent agricol, agronom, șef de secţie (sector agricol, fermă), conducător de asociații, conducător tehnic, controlor piețe, inspector de stat în specialitate; președinte al unei cooperative agricole.

  • Protecția plantelor

Protecția plantelor este o disciplină științifică care se concentrează asupra cercetării și dezvoltării metodelor inovatoare de combatere a dăunătorilor, bolilor plantelor agricole și a buruienilor care afectează toate agrobiocenozele, precum și a metodelor integrate de control al acestora.

Cunoștințele dobândite permit absolvenților să se angajeze în cele mai importante unități agricole și agroalimentare, în instituții de cercetare, la ANSA (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor), în inspectoratele raionale de protecția plantelor, precum și în peste 30 de companii specializate în distribuția și comercializarea produselor fitosanitare (Agrostoc, Bio Protect, Elit Agro tehnologie etc.).

  • Zootehnie

Programul de studii „Zootehnie” oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor practice în domeniul reproducției, creșterii, alimentației, ameliorării și exploatării animalelor și păsărilor de fermă, precum și a albinelor, iepurilor, peștilor și animalelor de blană.

Absolvenții acestui program pot activa în ferme de creștere a diferitelor specii de animale, în asociații ale crescătorilor, în holdinguri de creștere care se specializează pe diverse specii de animale, în centre de selecție și reproducție a animalelor și în alte domenii conexe.

  • Siguranța produselor agroalimentare

Programul de studii este conceput astfel încât să formeze la absolvenți competențe de supravegherea, conducerea, analiza și proiectarea tehnologiilor alimentare de la materii prime până la produs finit, realizare a controlului și expertiza produselor alimentare, proiectarea, implementarea și monitorizarea sistemelor de management al calității și siguranței alimentare, organizarea obținerii, condiționării, certificării și comercializării produselor agroalimentare, conform prevederilor standardelor naționale și internaționale.

Absolvenții programului de studii sunt pregătiți pentru îndeplinirea standardelor de siguranță alimentară; supravegherea procesării corecte a alimentelor și produselor alimentare, ambalate și preparate conform standardelor specifice care pot fi implementate de organizațiile de reglementare sau de companiile de producere. Au posibilitatea de a fi angajați ca specialiști în Agenția Națională de Siguranță a Alimentația și subdiviziunile ei, în diverse organizații în calitate de specialiști pentru verificare a calității produselor agroalimentare, în domeniul științe agricole și alimentației publice, ca operatori de prelucrare a alimentelor, ca chimiști și cercetătorii în știință a materialelor/materiilor prime.

  • Silvicultură și grădini publice

Programul de studii „Silvicultură și grădini publice” are ca scop pregătirea specialiștilor licențiați apți să-și exercite atribuțiile profesionale la un nivel adecvat exigențelor ramurii silvice, spațiilor verzi și a mediului de afaceri.

Specialiștii în silvicultură și grădini publice vor avea o pregătire profundă, atât teoretică, cât și practică, pentru a activa cu succes în diverse domenii, cum ar fi: instituții și servicii publice și private, întreprinderi silvice, întreprinderi de gestionare a spațiilor verzi, grădini publice, instituții și centre de cercetare silvică, centre de amenajări silvice, instituii şi organizații de mediu, firme specializate în amenajarea și întreținerea spațiilor verzi. Aceștia pot ocupa funcții conform Clasificatorului Ocupațiilor în vigoare și în cadrul altor întreprinderi din diverse domenii, indiferent de forma de proprietate, acoperind întregul spectru al producției din silvicultură și spații verzi, bazându-se pe studiul pieței interne și externe și prin aplicând tehnologii informaționale moderne.

Ecologie

Programul de studii „Ecologie” oferă o pregătire completă şi cuprinzătoare în domeniul ecologic, dezvoltând o înțelegere complexă și multidimensională a stării actuale a mediului înconjurător, a problemelor globale cu care se confruntă civilizația și a soluțiilor posibile pentru abordarea lor.

Absolvenții acestui program de studii în ecologie sunt foarte solicitați pe piața muncii și pot activa în institute de cercetare, inspectorate ecologice, agenții pentru protecția mediului, primării în calitate de specialiști în ecologie, Ministerul Mediului, instituții de învățământ superior, în funcții precum inspector ecolog și expert ecolog.

Studenții au posibilitatea să își continue pregătirea profesională în domeniu prin specializări masterale:

  • Științe horticole;
  • Evaluarea ecosistemelor viticole pentru producția vitivinicolă cu denumire de origine;
  • Protecția integrată a agroecosistemelor;
  • Managementul ecosistemelor forestiere;
  • Siguranța alimentelor de origine vegetală;
  • Protecția integrată a plantelor;
  • Tehnologii avansate în fitotehnie;
  • Genetică, ameliorare și biotehnologii vegetale;
  • Agroecologie;
  • Agricultura conservativă;
  • Biotehnologii în obținerea și prelucrarea produselor animaliere;
  • Managementul creșterii animalelor și apicultura;
  • Biotehnologii în reproducția animalelor;
  • Siguranța alimentelor de origine animală.

Precizăm că, depunerea dosarului pentru concursul de admitere 2024 va avea loc până pe 31 iulie, iar pe 2 august vor fi anunțate rezultatele preliminare. Ulterior, actele vor fi depuse în original până pe 6 august, iar pe 9 august vor fi anunțate rezultatele finale.

Menționăm că, recent, a fost dat start și concursului de admitere la colegiile agricole din Republica Moldova. Anterior, AGROEXPERT a realizat o listă a specialităților la care absolvenții se pot înscrie. 

Recomandăm și: Admiterea la colegiile cu profil agrar, în curs de desfășurare. Ce oferte sunt

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!