Moldova

Aerul din Chișinău, extrem de poluat de Revelion. Care sunt cauzele

Author: AgroExpert
poluarea aerului Agenția de Mediu - agroexpert.md

În ultimele zile ale anului 2023, în mai multe zone ale orașului Chișinău, s-a simțit un miros intens de fum. Agenția de Mediu a informat că în perioada 29 și 30 decembrie, concentrațiile de poluanți au înregistrat valori mai mărite ca de obicei, însă s-au aflat în limitele stabilite, cu excepția particulelor în suspensie (PM10).

„Valoarea medie zilnică a concentrației de particule PM10 pentru 29 decembrie a constituit 89 µg/m, ceea ce reprezintă o depășire de circa 1,8 ori a valorii zilnice de referință de 50 µg/m. Iar la data de 30 decembrie s-a înregistrat o concentrație de 107 µg/m, cu o depășire de 2,1 ori a limitei de referință”, susține Agenția de Mediu.

În urma observațiilor efectuate asupra calității aerului atmosferic principala sursă de poluare o reprezintă emisiile de poluanți provenite din arderea combustibililor fosili și a celui alternativ (ulei uzat, cauciuc, deșeu din plastic, păcură, ş.a.) utilizați în activitatea industrială, în sistemele de încălzire/centralele termoelectrice, dar și în sectorul rezidențial care se încălzesc cu sobe. În stratul atmosferic un conținut înalt de emisii este generat de asemenea și de transportul rutier cu motor diesel cu ardere internă, de circulația vehiculelor vechi, de uzura anvelopelor, în special în această perioadă a sărbătorilor de iarnă.

Astfel, conform prognozei calității aerului atmosferic în intervalul 28-30.12.2023, vremea fără precipitații și factorii meteorologici atestați, cum ar fi influența sectorului cald, vântul slab, formarea straturilor de reținere și ceața prognozată, au contribuit la majorarea poluanților în aer, ceea ce pot crea deficiențe respiratorii pentru oamenii, în special, cu boli cronice ale aparatului bronho-pulmonar.

Pe data de 31 decembrie, până la ora 8:00, nivelul de poluare a aerului în municipiul Chișinău a continuat să se mențină la un nivel ridicat, însă s-a observat o ușoară diminuare a concentrațiilor de poluanți monitorizați.

Spre ziua de 1 ianuarie 2024, au fost atestate concentrații orare majorate ale particulelor în suspensie PM10 până la ora 5.00, din care observație presupunem că calitatea aerului a fost influențată și de utilizarea focurilor de artificii, însă într-o cantitate mai mică comparativ cu anul precedent, înregistrând la ora 1.00 o concentrație orară maximă de 135 µg/mᶾ (depășire de 2,7 ori), pe când la 01  ianuarie 2023  concentrația orară maximă a particulelor a fost înregistrată la ora 2.00, constituind 184 µg/mᶾ (depășire de 3,7 ori).

Pentru ziua de 1 ianuarie 2024, observațiile înregistrate asupra calității aerului atmosferic din capitală scad semnificativ pentru poluanții monitorizați și pentru particulele în suspensie PM10, atestând o concentrație medie zilnică de 68 µg/mᶾ, ce depășește valoarea de referință  de 1,3 ori.

Până la ora actuală, la data de 2 ianuarie 2024, nivelul de poluare a aerului în Chișinău continuă să se amelioreze, înregistrându-se la ora 9.00, pentru ultimele 24 de ore, o concentrație medie de 44 µg/mᶾ.

„Această micșorare semnificativă a nivelului de poluare a aerului este datorată în mare parte circulației mai puțin intense a transportului rutier în această perioadă, însă se continuă monitorizarea calității aerului în dependență de condițiile meteorologice prognozate”, specifică specialiștii de la Agenția de Mediu.

Având în vedere că se înregistrează un nivel mai înalt de poluare a aerului, Agenția de Mediu a îndemnat cetățenii să păstreze calmul și să se implice activ în lupta împotriva poluării aerului, pentru a putea beneficia de un aer mai curat și mai sănătos.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!