Mihai Zlatov este moldoveanul din satul Bașcalia, raionul Basarabeasca, care a îndrăgit albinele încă din copilărie. Din 2010 a pornit o călătorie în lumea apiculturii, un drum de la pasiune la afacere. Din anul 2013, acesta a devenit o prezență constantă pe piața locală, iar astăzi gestionează cu grijă mica sa afacere – „Prisaca lui Zlatov”.
Startul în apicultură
Îndeletnicirea de apicultor a preluat-o din familie, fiind transmisă din generație în generație.
„Buneii mei s-au ocupat cu apicultura. Astfel am început activitatea cu câțiva stupi vechi, moșteniți de la ei, încă din perioada 1950. Părinții au avut grijă de stupi, iar ulterior au repartizat mie și fratelui meu. La rândul nostru, îi inițiem și pe copii în acest domeniu”, a precizat apicultorul.
Totul a început din 2010, când Mihai Zlatov a hotărât să transforme hobby-ul în afacere. Participarea la diverse târguri a deschis drumul spre vânzarea produselor pe piața locală. Prin calitatea acestora, a reușit să câștige încrederea clienților și să extindă treptat activitatea.
„Am inițiat afacerea în anul 2010, iar din 2013 am început a participa la diferite târguri și a vinde producția pe piața locală. Acum lucrăm cu agenți economici, restaurante, patiserii, târguri, clienți fideli, având în vedere că avem un produs calitativ”, menționează acesta.
De la primul pas în această industrie, afacerea a evoluat treptat, iar acum gestionează stupi pe trei locații diferite. Acesta este implicat în fiecare etapă a producției, de la mutarea stupilor și până la colectarea și procesarea produselor apicole.
Gama variată de produse: Sortimentele de miere și alte produse apicole
Apicultorul, Mihai Zlatov vine pe piață cu patru-cinci sortimente de miere, în funcție de an.
„Venim pe piață cu miere de rapiță, de salcâm, de tei și polifloră. Cele mai solicitate sunt mierea de mai și mierea de salcâm. După asta vin amatori de miere de tei, pentru că este mai parfumată și miere polifloră, fiindcă este una mai vitaminoasă”, a spus antreprenorul.
În plus, nu se axează doar pe producția de miere, ci și pe alte produse apicole. Acesta oferă polen, propolis, lăptișor de matcă și tincturi de propolis, înțelegând importanța diversității pentru a satisface nevoile clienților.
„Alte produse întrebate sunt polenul și păstura. Păstura foarte greu se strânge și prețul este mai înalt, de aceea nu toți și-o permit. Totuși, care știu să facă diferența între polen și păstură, evident că aleg păstura”, a susținut Mihai Zlatov.
Apicultorul a menționat că toate produsele sunt întrebate, dar oamenii aleg în funcție de sezon. Totuși, a observat că moldovenilor le place mai mult mierea lichidă.
„De exemplu, vara, oamenii cumpără polifloră lichidă. În perioada rece a anului, se vinde mai bine mierea de mai și de salcâm, pentru că se menține mai mult timp lichidă. Am observat că în Republica Moldova, oamenii consumă mai multă miere lichidă decât cristalizată. Aceștia cred că mierea cristalizată este făcută cu zahăr, ceea ce nu este adevărat. Noi venim cu un produs sută la sută natural”, relatează acesta.
Provocările întâlnite de apicultor
Deși a avut succese notabile, Mihai Zlatov nu a scăpat de provocări. O provocare cu care s-a confruntat apicultorul a fost mortalitatea albinelor din cauza faptului că agricultorii nu anunțau că stropesc rapița sau floarea soarelui.
„Am avut provocări foarte, foarte mari atunci când agricultorii stropeau fără ca sa ne înștiințeze. Acum ei sunt mai solidari și se consultă cu noi, văd esența albinei în agricultură. Eu doresc doar să fiu anunțat ca să-mi pot închide albinele, astfel să nu am pierderi. De doi, trei ani de zile suntem mai asigurați din acest punct de vedere”, afirmă apicultorul.
La moment, una dintre provocările majore pe care le înfruntă este acarianul Varroa, care afectează populația de albine și duce la mortalitate ridicată.
„Ani la rând, avem mortalitate foarte mare la albini din cauza acestui dăunător. Acarianul Varroa este deja o problemă mai avansată, fiindcă devin rezistenți la tratament”, a comunicat acesta.
Apicultorul a evidențiat că producție din acest an la miere este una nu prea îmbucurătoare, totuși prețul nu este unul majorat. Din contra, în comparație cu anul trecut, prețul mierii a scăzut.
Cu toate că se confruntă cu provocări precum combaterea dăunătorilor și menținerea calității produselor, apicultorul este hotărât să rămână inovator și să continue să dezvolte afacerea.
Perspective pentru viitor: Extinderea și modernizarea afacerii
Cu toate provocările, Mihai Zlatov păstrează o perspectivă pozitivă și ambițioasă. Cu privire la viitor, dorința lui este de a extinde afacerea și de a forma o asociație cu alți producători pentru a crește volumul de miere produsă.
Totodată, antreprenorul dorește să-și extindă afacerea, să investească în noi tehnologii și să continue să ofere consumatorilor produse apicole naturale și de calitate. El explorează modalitățile de modernizare și eficientizare a procesului de producție, inclusiv ambalarea produselor într-un mod inovator.
„Cu cinci ani în urmă am fost în Ungaria, pentru un schimb de experiență. Acolo am făcut cunoștință cu producători care își realizează marfa nu la borcan, dar la plic. Astfel, am decis să ambalez și eu mierea în pliculețe de câteva grame – atât cât ar fi necesar pentru ceai sau cafea. Suntem pe cale să implementăm această tehnologie și să venim pe piață cu ceva nou”, destăinuie apicultorul.
Mihai Zlatov a declarat că dorește să-și extindă afacerea și să găsească noi piețe de desfacere.
„Pe viitor tindem să ne extindem cât mai mult. Totodată, încercăm să găsim noi piețe de desfacere. Până acum am exportat în Italia. Se simte o criză pe piața locală. Nu mai sunt vânzări cum au fost cu vreo 3 ani în urmă, dar sper să depășim momentul acesta”, a spus apicultorul.
Povestea apicultorului Mihai Zlatov demonstrează că, cu pasiune și determinare se pot depăși provocările apărute în calea dezvoltării unei afaceri.
Amintim că, în fiecare an la data de 19 august, în Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Apicultorului.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!