Știri din Moldova

Agricultoarele din Moldova învață din experiența antreprenoarelor române

Author: AgroExpert
agricultoare Moldova vizită România - agroexpert.md

30 de producătoare agricole și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu au participat la o vizită de studiu în județul Neamț din România pentru a prelua bune practici și modele de antreprenoriat feminin bazate pe principii sustenabile.

Primul popas a fost la centrul de vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț, unde reprezentanții Asociației Ținutul Zimbrului au împărtășit din experiența lor în domeniul ecoturismului.

Ei au povestit despre inițiativele de conservare a biodiversității, despre beneficiile asocierii, modul în care membrii comunităților rurale cooperează pentru dezvoltarea destinației turistice, cu un impact redus asupra mediului.

În cadrul vizitei de studiu, Ramona Apostol a prezentat afacerea sa de confecționare a lumânărilor sculptate handmade și le-a povestit participantelor despre „Căsuța cu aer de stup”, o cabană deschisă recent pe lângă prisaca familiei, în care vizitatorii pot inhala aerului din stup cu ajutorul unei măști speciale, pentru a-și fortifica organismul.

La Târgu Neamț, participantele au vizitat magazinul AER. De la o unitate de comerț de produse bio, zero waste, AER a devenit o comunitate care promovează consumul responsabil, sprijină micii producători locali și furnizează soluții alternative la produsele din plastic.

Tot la Târgul Neamț, participantele au vizitat plantația „Cătina lui Bicu”, o afacere de familie bazată pe principiile economiei circulare. Plantația de cătină este certificată bio și se întinde pe o suprafață de peste cinci hectare. Fructele de cătină recoltate sunt congelate cu șoc termic, iar sucurile și siropurile sunt produse doar la momentul preluării comenzilor și se obțin prin presare la rece.

Membrii delegației s-au întâlnit cu proprietara agropensiunii „Casa dintre Pini” din Agapia, au vizitat sătucul de vacanță „Valea celor doisprezece”, din comuna Dobreni și pensiunea agroturistică „La Moșie”, din satul Nemțișor.

Proprietarii pensiunilor au povestit cum reușesc să-și dezvolte afacerea într-o manieră sustenabilă, să fidelizeze clienții și să le ofere experiențe inedite.

Vizita de studiu a fost organizată de proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, cu asistența financiară a Suediei.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!