După întrevederea stabilită de prim-ministrul Dorin Recean cu reprezentanții a patru asociații de agricultori, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, a accentuat că nu a primit niciun răspuns concret la revendicările înaintate de fermieri. De cealaltă parte, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii Vasile Șarban a declarat că discuția a fost una productivă.
„Putem să discutăm despre cooperare, irigare, dar trebuie de salvat situația. Prim-ministru a vorbit foarte vag, nu a spus nimic direct. Mâine, poimâine. Cumva să tragă de timp până la Ziua Agricultorului și pe urmă deja vine Anul Nou, după care altceva”, a afirmat Slusari în fața fermierilor adunați la Guvern.
Alexandru Slusari s-a arătat foarte supărat pe atitudinea guvernanților față de fermieri. Acesta a precizat că fermierii vor protesta pe 21 noiembrie.
„Dat fiind faptul că întâlnirea cu prim-ministru nu s-a soldat cu nici un rezultat concret, după ședință toți membrii Consiliului Forța Fermierilor și directorul executiv al Federației Fermierilor au decis, unanim, ca pe data de 21 noiembrie agricultorii să iasă la protest masiv cu tehnică agricolă”, menționează acesta.
De cealaltă parte, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Șarban a declarat că a fost o discuție productivă cu cele patru asociații care realizează activități în domeniul cerealier. Oficialul s-a referit la cele mai importante acțiuni întreprinse de autorități în suportul agricultorilor, printre care: majorarea bugetului pentru subvenționare, îmbunătățirea infrastructurii rutiere și feroviare, pregătirea lansării unui sistem de decongestionare a vămilor, dar și crearea unui registru electronic la exportul de cereale.
„La moment trebuie să elaborăm politici în așa fel, încât, să putem pretinde la acele mijloace financiare din partea Uniunii Europene, vorbim de fondurile de preaderare, deoarece fără aceste fonduri nu știu dacă noi cu bugetul local o să putem să izbutim. Pe partea de agricultură încercăm prin diferite mecanisme, noi am recunoscut că ele sunt ca și suport - mici, acea acciză la motorină din cele 200 de milioane, motorina din România care va veni din ajutorul umanitar, prețul la litru de lapte pe cap de animal”, a susținut Vasile Șerban.
Secretarul de stat a menționat că accesul la ședință nu a fost restricționat, au fost invitate 4 asociații, câte 3 membri invitați.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a declarat că, în viitorul apropiat, prim-ministru Dorin Recean are planificată o întrevedere cu mai multe asociații de agricultori din Republica Moldova.
Citește și: Dorin Recean urmează să se întâlnească cu agricultorii din R. Moldova
Pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.
Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii susțin că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. Una dintre solicitările agricultorilor vizează demiterea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.
Află și: Ce spune Ministerul Agriculturii despre rezoluția agricultorilor
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!