Anul agricol 2021 a fost foarte bun or, prognozele pentru anul 2022 arata o descreștere a ramurii. Valoarea adăugată brută în anul 2021 s-a majorat cu 17,0%, în timp ce prognoza pentru anul 2022 arata sumbru urmare a secetei, dar și a războiului din Ucraina.
În estimările pentru anul 2022, Ministerul Finanțelor spunea la începutul anului 2022 despre o creștere de 2,7%, la 41,3 miliarde de lei or, după a doua rectificare bugetară, Finanțele estimează o descreștere de 18%, la 40,1 miliarde de lei.
Creșterea PIB-ului - zero
Conform scenariului, Ministerului Economiei, revizuit in luna august, comparativ cu varianta din luna aprilie, perspectivele de creștere a PIB-ului (în termeni reali) în anul curent sunt nule.
Totuși, realizarea scenariului de prognoza pentru anul 2022 ar putea fi mai pesimistă decât așteptările, deoarece în continuare persistă riscuri și incertitudini mai mari cu privire la evoluția crizei din sectorul energetic, precum si perspectivele incerte accentuate de conflictul armat din țara vecină.
Totuși, războiul din Ucraina, instituțiilor internaționale, continuă să afecteze semnificativ economia Republicii Moldova. Pentru anul 2022 se prognozează o stagnare a PIB-ului real. Impactul negativ al înrăutățirii perspectivelor economice globale, ruperii lanțurilor de aprovizionare și creșterii costurilor de producție este aprofundat de impactul secetei asupra producției agricole. Creșterea inflației s-a accelerat rapid din cauza creșterii prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare, iar cursul de schimb s-a depreciat din cauza condițiilor extrem de complicate de pe piață. Indicatorii bugetari în prima jumătate a anului 2022 au rămas robuști în urma confluenței unor venituri bugetare mai mari și a granturilor, dar și datorită neexecutării pe deplin a cheltuielilor bugetare aprobate. Faptul că băncile sunt bine capitalizate, lichide și profitabile a permis parcurgerea crizei curente într-o manieră satisfăcătoare.
La nivel mondial prețurile au explodat
În urma analizei datelor statistice, prețurile mondiale la produsele alimentare au înregistrat un nivel-record al ultimilor zece ani, determinat de confluența mai multor factori: procurările masive de cereale și de lapte-praf de unele țări cu scop de acumulare a rezervelor în anticipare de perturbări logistice și de recoltă slabă în anul viitor1; creșterea prețurilor la resursele energetice și la serviciile de transport, care au afectat costurile de producție și de livrare; mobilitatea scăzută a lucrătorilor sezonieri în agricultură; utilizarea crescândă a uleiurilor vegetale în calitate de biocombustibil20; recolta slabă pentru unele culturi, cum ar fi cerealele și cafeaua.
Economistul Veaceslav Ioniță susține că agricultura Republicii Moldova va avea de suferit în anul 2022 urmare a secetei. Chiar dacă datele exporturilor producției agricole arată bine, acest lucru a fost influențat de reexporturile de cereale din Ucraina.
„Agricultura Moldovei are o parte însemnată în PIB-ul țării, dar este vulnerabilă de la an urmare a condițiilor climaterice mai aride, respectiv autoritățile reacționează cu măsuri care soluționează problema pe moment, dar pe termen mediu și lung”, a comentat Ioniță.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!