Volumul producției agricole a fost anul trecut de 40,3 miliarde de lei, față de 48,4 miliarde de lei în 2021, cu 29,8% mai puțin, arată datele preliminare ale Biroului Național de Statistică.
Economistul Veaceslav Ioniță, în emisiunea săptămânală „Analize Economice” susține că producția agricolă s-a comprimat urmare a condițiile meteo nefavorabile. „Este straniu că în secolul 21 o țară înconjurată de două râuri are primăvara inundații, iar vara secetă. Sper că într-un viitor apropiat vom învăța să gestionăm mult mai bine resursele noastre de apă”.
Cel de-al doilea factor, spune Veaceslav Ioniță, este războiul din Ucraina. Încă în luna martie, anul trecut, a fost anticipat că cel mai probabil vom avea o scădere a producției agricole, indiferent cum va fi vara secetoasă sau nu. Agricultorii anul trecut nu au reușit să facă toate lucrările agricole calitativ, deoarece 75% din toate îngrășămintele erau anterior procurate din Rusia, iar din cauza războiului nu au mai putut fi aduse, totodată, acestea s-au scumpit semnificativ.
Ioniță remarcă faptul că 70% din agricultura Republicii Moldova este făcută individual și doar 30% organizat de către companii. Înainte de obținerea independenței agricultura organizată era de 85%. Or, din cauza ponderii mari a agriculturii individuale producția este la un nivel redus.
Veaceslav Ioniță susține că chiar dacă în 2022 am avut o scădere foarte puternică a producției agricole, dar având în vedere creșterea din 2021, în acești doi ani producția medie este cu 5% mai mare decât media ultimilor 5 ani. „Tind să cred că perioada de cădere din agricultură s-a terminat, acum trebuie doar să asigurăm creștere și să ne orientăm către sectoarele mai puțin dependente de condițiile meteorologice.
Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!