Turcia a impus un tarif vamal de 130% pentru importurile de cereale, inclusiv grâu și porumb, potrivit unui decret semnat de președintele Erdogan, publicat marți, 25 aprilie, în Monitorul Oficial de la Ankara, scrie Mold-street.
Decizia de a impune taxa de protecţie vine după ce unele țări din Uniunea Europeană au anunțat, săptămâna trecută, interzicerea importurilor de cereale din Ucraina.
O măsură de a-și proteja sectorul agricol din Turcia
Potrivit Reuters, decizia Turciei este şi o măsură de a-și proteja sectorul agricol local înaintea alegerilor prezidenţiale din 14 mai.
Potrivit analiştilor de pe piaţă, în prezent, există o coadă de descărcare de 15 zile în porturile turcești, iar mulți importatori speră să termine importul până la sfârșitul acestei săptămâni și să profite de un beneficiu de 100-150 USD pe tonă, până la schimbarea condițiilor de pe piaţă.
Conform unei reglementări anterioare, până pe 30 aprilie nu a existat nicio taxă de import pentru grâu, orz, secară, ovăz, porumb și sorg.
Odată cu decizia din 24 aprilie, care va intra în vigoare de la 1 mai, va fi impus un tarif de import de 130% pentru importurile de cereale. În Turcia, recoltarea grâului și a orzului este așteptată să înceapă luna viitoare.
Turcia, al doilea importator de cereale şi oleaginoase din Moldova
De notat că, Turcia este unul dintre cei mai mari importatori de cereale şi oleaginoase din Moldova. Anul trecut circa 25% din toată cantitatea de cereale şi oleaginoase exportată de ţara noastră a ajuns în Turcia.
O cantitate mai mare a fost exportată doar în România – circa 45% din total. Şi în acest an Turcia rămâne o destinaţie importantă, deşi exporturile sunt în scădere de aproape două ori, în special, ca urmare a unei recolte mai mici, dar şi a preţurilor în scădere la cereale şi oleaginoase.
Decizia Turciei, combinată cu interdicţiile impuse de Bulgaria, Polonia, Ungaria și Slovacia la importul de cereale din Ucraina, ar putea influenţa negativ şi mai mult preţurile şi aşa mici la cereale din regiune, spun experţii.
Doar săptămâna trecută, pe piața europeană futures prețul gâului a scăzut cu 18 euro pe tonă, până la puțin sub 243 de euro pe tonă, cel mai scăzut nivel din septembrie 2021.
În porturile ucrainene Odesa şi cele de la Dunăre, preţul grâului de abia ajunge la 200 de dolari. La fel şi pe piaţa moldovenească, fapt ce a generat deja cereri din partea unor asociaţii de agricultori de a impune măsuri de protecţie a pieţei interne şi de ajutorare a agricultorilor.
Aceasta în timp ce recolta de anul trecut a fost de 2-3 ori mai mică, comparativ cu 2021 şi stocurile actuale sunt semnificativ mai mici decât erau anul trecut.