
Pentru anul viitor Guvernul Gavrilița a planificat o creștere semnificativă a alocațiilor pentru Fondul naţional pentru dezvoltare regională: de trei ori și ceva de la 220 de milioane lei până la 770 milioane lei.
Această creștere semnificativă este prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022, adoptat de Guvern. Sunt revizuite și alocațiile în alte fonduri, transmite mold-street.com.
Alocații și Fonduri
Astfel pentru Fondul rutier sunt prevăzute alocații de 1,49 miliarde lei (în scădere nesemnificativă față de 2021). Defalcările anuale din volumul total al accizelor la produsele petroliere, cu excepția gazului lichefiat, nu vor depăşi 58%, prevede proiectul.
Pentru Fondul pentru eficienţă energetică urmează a fi alocate 30 milioane lei, sumă egală cu cea din 2021.
Pentru Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural alocațiile vor crește cu 400 milioane lei, la 1,5 miliarde lei, iar repartizarea acestor alocații se va efectua în modul stabilit de Guvern.
Alocațiile pentru Fondul viei şi vinului scad cu circa 10% și vor constitui 40,7 milioane lei, din care 19,7 milioane lei din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural.
Pentru Fondul ecologic naţional este prevăzută suma de 250 milioane lei, de două ori mai puțin ca în 2021.
Totodată Guvernul a decis să redenumească Fondul naţional pentru dezvoltare regională în Fondul naţional pentru dezvoltare regională și locală, dar și să restructureze.
În prezent, din Fondul național pentru dezvoltare regională sunt în proces de implementare 12 proiecte cu un cost total de 437,2 milioane lei.
Totodatele datele Guvernului arată că din mijloacele Fondului ecologic național (FEN) se implementează 241 de proiecte în domeniul alimentării cu apă și sanitație, ale căror valoare totală constituie 2,95 miliarde lei, dintre care contribuția FEN este de 1,14 miliarde lei, iar suma restantă este de 693 milioane lei.
Din Fondul pentru eficiență energetică – la moment se implementează 59 de proiecte cu un cost total de implementare de 192 milioane lei, dintre care contribuția FEE este de 73 milioane lei, iar valoarea ce urmează a fi debursată este de 47,9 milioane lei.
Din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural - la moment se implementează 169 proiecte de dezvoltare rurală, cu un cost total de implementare de 233,3 milioane lei, contribuția Fondului fiind de 187,5 milioane lei, dintre care spre achitare au rămas 98 milioane lei.
Proiecte tergiversate
În cazul Fondului ecologic național și a Fondului pentru eficiență energetică, majoritatea proiectelor aprobate spre finanțare sunt inițiate în perioada anilor 2013-2016. Astfel o serie de proiecte sunt tergiversate și necesită fonduri suplimentare pentru a fi finalizate.
Ministerul Industriei menționează că normativele naționale în domeniul construcțiilor și în special a Regulamentului privind ajustarea periodică a valorii contractelor de achiziții publice cu executare continuă, încheiate pe un termen mai mare de un an, operatorii economici sunt în drept să solicite actualizarea devizelor de cheltuieli generînd astfel costuri suplimentare pentru implementarea proiectelor.
Prin urmare, lipsa eficienței și a unui cadrul operațional eficient privind monitorizarea implementării proiectelor, creează premise de creștere a costurilor de implementare, constată Ministerul Industriei.
Necesitatea ajustării cadrului operațional de implementare a proiectelor investiționale și consolidarea capacității instituțiilor naționale, este una imperioasă și va contribui direct la eficientizarea implementării proiectelor investiționale, evitând riscuri de creștere a costurilor de implementare, precum și va asigura accesul populației la infrastructura construită în termeni rezonabili, conform termenilor de timp agreați la selectarea proiectelor.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!