Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) reamintește cetățenilor că, înflorirea plantei de ambrozie este în toi, iar măsurile de eradicare a acesteia sunt stringente.
Întru diminuarea impactului negativ asupra sănătății umane, cauzat de buruiana ambrozia, se întreprind următoarele măsuri de combatere:
- Mecanică, prin lucrări agricole: coasa mecanică, grapa cu discuri, combinator. Cea mai eficientă metodă este cosirea repetată, aceasta trebuie executată, cel puțin lunar, în perioada lunilor iulie – septembrie.
- Chimică, prin utilizarea erbicidelor, atunci când suprafața infestată cu această buruiană este foarte mare sau condițiile nu permit executarea cosirilor. În acest caz, erbicidarea se aplică la începutul perioadei de vegetație a plantei.
Totodată, ANSA informează că, și în acest an, continuă campania „Stop ambrozia”, ce are drept scop depistarea și monitorizarea buruienii cu ajutorul cetățenilor.
Astfel, în conformitate cu Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 967/2018, subiecții responsabili de gestionarea terenurilor (titulari ai dreptului de proprietate, de posesiune, de folosință asupra terenurilor din orice categorie de destinație) au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a plantei.
Pentru neîndeplinirea, de către subiecții responsabili, a măsurilor de combatere a ambroziei, aceștia sunt pasibili de răspundere contravențională.
Ambrozia este o plantă inofensivă, răspândită pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruine și locuri lăsate în paragină. Buruiana produce cantități mari de polen, care, prin diseminare, ajunge a fi cea mai frecventă cauză a alergiilor, începând cu luna august până toamna târziu.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!