Moldova

Ananie Peșteanu: ”Nu vor fi daune la culturile sâmburoase, dacă s-au aplicat măsuri de protecție în livezi”

Chiar dacă prognozele meteo în această săptămână au fost alarmante pentru pomicultori, temperaturile fiind negative câteva nopți la rând, specialiștii susțin că dacă au fost luate măsurile necesare în livezi, culturile sâmburoase nu au avut de suferit. Totuși am cerut recomandarea expertului în horticultură, Ananie Peșteanu, ce anume trebuie de făcut pentru ca înghețurile din aprilie să nu afecteze livezile.

Specialistul în horticultură ne-a explicat că deși temperaturile negative anunțate au speriat inițial și au stârnit emoții de îngrijorare, totuși culturile sâmburoase nu vor fi afectate de înghețurile din această săptămână.

”Nu putem stabili deocamdată dacă temperaturile negative pe timp de noapte din această săptămână au afectat culturile sâmburoase, este încă prematur să facem concluzii precise. Chiar astăzi dimineață, la ora 7 dimineață, la sud erau -1, 30 grade Celsius, iar la 6 a fost – 1,90, deși stația anunțase că va fi temperatura de -1,1.La ora 22:00, potrivit prognozei, noaptea trebuia  să fie +0,8, dar era - 0,2. La ora 1:00 era – 1, scăzând până la – 2 grade. Dar în câteva ora temperatura a variat de la 0, 30 la 1,95 , scăzând numai până la 1,45, însă la ora 9 dimineață a devenit pozitivă. Încă este prematur de spus dacă înghețurile din aceste zile au afectat culturile sâmburoase, dacă au fost în floare, așa cum era la sud, posibil să fie anumite pierderi, însă pe teritoriul țării, sâmburoasele sunt încă la etapa butonului, iar aceștia rezistă și la temperaturi de până la -4,9 grade Celsius ” a povestit Ananie Peșteanu.

Totodată expertul a accentuat necesitatea procedeului de fumegare în livezi pentru a preveni înghețurile pe timpul nopții. Pomicultorii trebuie să acorde o atenție mai sporită acestei măsuri dacă își doresc să sporească rezistența pomilor în fața temperaturilor negative. Fumul rezultat va crea o perdea care acționează ca un strat protector, iar căldura generată va proteja pomii de temperaturile negative și vor împiedica formarea brumei, fenomen periculos pentru pomii fructiferi.

”Nu au fost temperaturi atât de drastice. Chiar și la Onițcani , pe vale, unde mereu se înregistrează cele mai mici temperaturi, au fost -1,8, iar în partea superioară, au fost - 0,6 grade Celsius. Nu vor fi daune serioase, mai ales dacă s-au luat măsurile de fumegare, ceea ce se recomandă în astfel de situații. În special soiurile timpurii de cais necesită astfel de protecție, pentru că fiind înflorite, nu rezistă la temperaturi scăzute. Trebuie să se știe că fumegarea se verifică cu termometru, adică să se știe precis cu cât se ridică temperatura în livadă în urma acestei măsuri. Nu trebuie de plecat de pe acolo, permanent de măsurat temperatura pentru că fluctuațiile existente pot induce în eroare, așa cum am pățit noi astăzi. Acolo unde era procesul de fumegare termometru indica -0,5 grade, pe cînd în afară erau minus 2 grade Celsius ” ne-a explicat Ananie Peșteanu.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!