Articole

Andrei Dînga, fermier: Nu plecăm acasă până nu vedem hotărâri

,,Toți au ieșit din cauza situației dramatice în care se află agricultorii și pentru a regla cât de puțin situația înaintăm următoarele revendicări: În primul rând solicităm instituirea stării excepționle (urgență) pentru sectorul agrar în zona de centru și sud a Republicii Moldova; Returnarea TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu; Acoperirea pagubelor cauzate de grindină, secetă în mărime de cel puțin 3000 lei per hectar. Să înțelegeți că un hectar de grâu, costul de producție începe de la 6000 lei.  Noi cerem cel puțin 3000 de lei, fiiind că totul ce s-a vorbit până acum, promisiuni înflăcărate la televizor că ne vor oferi 1000 de lei la hecatar nu s-au îndeplinit. Când am mers la AIPA cu actele, s-a adeverit că ajutorul pe care ne oferă statul este de 400-500 de lei. Mai mult, și această sumă are la bază o mulțime de condiționări pe care mulți agricultori nu le pot realiza. S-a făcut intenționat ca să nu putem lua nimic. Însă, în public ei declară că au oferit ajutor de milioane, pe când nici un fermieri nu a primit măcar un bănuț", a declarat agricultorul din raionul Ștefan Vodă, Andrei Dînga. 

O altă revendicare este vacanța fiscală de 18 luni și un moratoriu la orice tipuri de controale fiscale până agricultorii își vor reveni.

,,Toți fermierii suferă acum faliment tehnic. Nu au bani pentru motorină, pentru achitarea salariilor etc. Ultima noastră revendicare este convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului pentru a rezolva toate problemele acum. Nu plecăm acasă până nu vedem hotărâri. Suntem la limită. Ca să fim auziți vom merge și la Chișinău. Am atenționat despre situația dată consiliile raionale Ștefan Vodă, Căușeni încă în mai. Am trimis scrisoare prim-ministrului Ion Chicu, dar nu s-a făcut nimic. Ministrul nu ne mai reprezintă, nici nu dorim să vorbim cu el după ce ne-a mințit. În mod normal trebuie să-și dea demisia", a spus Andrei Dînga.

Astăzi, la ora 10:00, fermierii din 14 raioane au ieșit la un nou protest în legătură cu situația dramatică în sectorul agricol și promisiunile goale ale autorităților. Agricultorii înaintează Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Agriculturii un șir de revendicări pentru a stabiliza situația macroeconomică. Dacă acestea nu vor fi îndeplinite, protestele vor lua amploare și la Chișinău.


Reamintim că primul protest a avut loc pe data de 27 iulie, fiind organizat de către agricultorii din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni întrucât nu au primit nici o soluție din partea Guvernului în legătură cu situația dezastruoasă din sector.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!