Agromanagement

Apicultorii se confruntă cu pronunțarea fenomenului de roire. Cum îl gestionăm

Author: AgroExpert
roitul albinelor - agroexpert.md

Fenomenul de roire în rândul familiilor de albine a devenit tot mai pronunțat în acest sezon, atât în Republica Moldova, cât și în alte țări, precum România sau Spania. Potrivit președintelui Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) Andrei Zăgăreanu, roirea reprezintă o înmulțire naturală a albinelor, determinată de instinctul lor de reproducere. El subliniază că acest fenomen nu poate fi exclus în totalitate, însă există modalități de a preveni sau de a combate roirea.

„Tendința crescută a familiilor de albine de a dori să roiască ar putea indica un an bogat în producția de miere. Cu toate acestea, roirea reprezintă o provocare pentru apicultori, deoarece familia de albine care intră în roire nu lucrează în mod eficient sau productiv. Pentru a menține familia de albine activă pe o perioadă mai lungă, apicultorii trebuie să ia măsuri precum mărirea volumului stupului, mai ales în cazul celor multi-etajați sau verticali, pentru a oferi suficient spațiu de depozitare a nectarului și construirea fagurilor suplimentari. Aceasta este o modalitate de a încărca familia de albine cu un lucru suplimentar”, punctează Zăgăreanu.

Pentru apicultorii care doresc să înmulțească numărul familiilor de albine, perioada actuală este una oportună, iar aceștia pot beneficia de mătcile disponibile din botcile de înroire. Cu toate acestea, președintele ANARM subliniază faptul că viitoarele mătci obținute din roire au tendința de a se roi mai des decât celelalte, care sunt selectate.

Cum procedăm în caz de roire

Potrivit lui Andrei Zăgăreanu,în situația în care o familie de albine a roit, apicultorul trebuie să fie în preajma stupilor pentru a evita pierderea albinelor, a roiului și a unei cantități însemnate de miere.

Pentru captarea roiului într-un mod mai eficient, apicultorul trebuie să fie echipat cu dispozitivele speciale, cum ar fi o roiniță, o scară, o funie și alte unelte necesare pentru a ajunge la roi

„De obicei, roiurile de albine se adună în apropierea stupilor, pe ramurile copacilor. Acestea pot fi transferate într-o roiniță sau în orice alt recipient disponibil și transferate la răcoare până seara, când albinele se liniștesc, apoi se introduc în stupul pregătit din timp cu faguri artificiali”, explică președintele ANARM.

Expertul subliniază că albinele roiului nou zburat au un potențial sporit de construire a fagurilor noi.

„Dacă nu există suficiente surse de nectar, apicultorul trebuie să asigure hrana necesară albinelor, cum ar fi un sirop, iar în cazul în care dorește construirea rapidă a fagurilor noi, poate oferi și hrană proteică, precum o turtă de candy proteică. A doua zi, după liniștirea albinelor din roi, se poate verifica prezența și starea mătcii, dacă este împerecheată și depune ouă sau dacă este o matcă tânără”, a mai menționat Andrei Zăgăreanu.

Totodată, expertul evidențiază că pentru valorificarea culesului de la salcâm, apicultorii trebuie să mențină familiile cu albine puternice culegătoare.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!