Asociația Cultivatorilor de Lavandă din Moldova nu este de acord cu Proiectul de Lege creat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare privind organizarea și funcționarea Camerelor Agricole.
Aceasta face referire la Articolul 4 aliniatul (a), unde este evidențiat că „activitatea camerelor agricole se desfășoară în mod liber, fiind interzisă orice imixtiune în activitatea acestora din partea autorităților publice ori a persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul acestora”.
Potrivit Asociației, articolul este automat contrazis - prin derogarea propusă la Articolul 35 aliniatul 2, prin care Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va convoca adunarea generală a camerelor agricole regionale pentru alegerea organelor de conducere ale acestora.
„Acest fapt indică implicarea directă a Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în Camera Agricolă, care posibil prin aceasta, dorește să subordoneze orice activitate asociativă a fermierilor și obligarea tuturor fermierilor să devină membri ai Camerei Agricole specificată la Articolul 8 alin. 2 din proiectul de lege”, precizează Asociația Cultivatorilor de Lavandă din Moldova.
Cultivatorii de lavandă consideră că va fi o substituție prin lege a tuturor asociațiilor de producători care există la moment.
„Această asociere în Camera Agricolă va fi prin lege obligatorie pentru toți fermierii, ori acest fapt anulează dreptul la libera asociere a cetățeanului. Camera Agricolă fiind cu profil General nu va fi eficientă pentru sectoare specifice ale agriculturii”, susține Asociația.
În acest context, Asociația Cultivatorilor și Procesatorilor de Lavandă din Moldova roagă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare să nu inventeze legi „noi” „care mai mult vor dăuna și să se orienteze spre susținerea asociațiilor de profil”.
Precizăm că, în Republica Moldova ar putea fi create camere agricole - un sistem instituțional care va contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, acestea vor fi constituite în două niveluri: camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională. Paralel, Asociația „Forța Fermierilor” și-a arătat dezacordul cu privire la proiectul legii.
Citește și: Crearea camerelor agricole: Suport pentru fermieri sau colectivizare forțată