Moldova

Asociațiile de profil insistă ca produsele autohtone să persiste cel puțin 50% pe rafturile magazinelor

Articolul din Legea privind Comerţul Interior, potrivit căruia pe rafturile magazinelor trebuie să se regăsească cel puţin 50% de produse agroalimentare autohtone, ar putea fi eliminat, cel puțin acest lucru a declarat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul unei emisiuni televizate. Demnitarul susține că această prevedere nu este practică și este contrară principiilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Pe de altă parte, producătorii autohtoni au o altă părere și sunt indignați de poziția oficialului, mai ales că respectiva lege a intrat în vigoare în această vară, la data de 1 iulie, iar produsele de import continuă să aibă prioritate pe rafturile din magazine.

Ca reacție la declarația ministrulului Economiei, Sergiu Gaibu, mediul de afaceri, asociațiile de profil, investitorii autohtoni din domeniul agroalimentar, au formulat un demers comun argumentat adresat către instituțiile statului, președinție, guvern, ministerele de resort, MAIA, MAEI și ME, prin care solicită menținerea modificărilor operate la Legea nr.231 din 23.09.2010 cu privire la comerțul interior modificat prin Legea 225/2020 integral, inclusiv punctul 12, care prevede asigurarea din partea comerciantului plasarea produselor autohtone pe cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial. Ba mai mult, semnatarii susțin că implementarea modificărilor lasă de dorit, iar organele competente trebuie să se implice mai mult în verificarea respectării acestei legi.

”Am expus argumentat poziția noastră comună și am solicitat o întrevedere cu participarea instituțiilor implicate pentru a avea o discuție productivă cu scopul de a obține dezvoltarea durabilă a domeniului agroalimentar atât pe plan național, cât și pe plan internațional. Semnarea Acordurilor de liber schimb cu mai multe țări, a liberalizat piață internă, dar s-a uitat sau s-a ignorat dezvoltarea sectoarelor economiei naționale. Avem nevoie să creștem competitivitatea produselor agroalimentare autohtone prin politici fiscale, politici de subvenționare și de promovare pentru a asigura cel puțin consumul intern și ulterior pe alte piețe. Balanța comercială anuală a țării noastre ne arată clar că exporturile au trecut de 2,8 miliarde USD, iar importurile se apropie de 6,7 miliarde USD, adică înregistrăm un deficit de 3,8 miliarde USD, avem o balanța intersectorială negativă, nu putem asigura consumul produselor alimentare locale pe cap de locuitor” a subliniat Carolina Linte, președinta Asociației Naționale a Producătorilor de lapte și produse lactate ”LAPTE” din Moldova.

”Prin semnarea Acordului de Asociere și Liber schimb DCFTA Republica Moldova nu a devenit parte a unei organizări comune a pieței produselor agricole UE conform Reg. UE 1308/2013, Reg (UE) 1305/2013, Reg (UE) 1307/2013 după cum sunt cele 27 țări ale UE și nu are acces liber la piața UE. Prin semnarea și ratificarea Acordului de liber schimb DCFTA art. 1, punctul 2, subpunctele (a-h), părțile s-au angajat să promoveze asocierea politică și integrarea economică între ele cu o perioadă de tranziție stabilită prin definiția stipulată la art. 169, dar nicidecum în detrimentul societății și economiei naționale. Țara noastră nu face parte din Politicile Agricole Comunitare, pentru care în perioada 2022-2027 este alocat un buget de 387 miliarde de Euro, din care 270 miliarde sunt plăți directe către agricultori care produc materii prime pentru industria alimentară și nealimentară în raport cu 1.2 miliard lei (57 milioane Euro) oferite producătorilor moldoveni prin Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Mediului Rural. Mai mult, Republica Moldova nu a transpus și nici nu a implementat Directiva UE 112/2006 cu privire la TVA, nu deține un mecanism de intervenții din partea statului în situații distorsionate ale pieței, nu a implementat Pachetul sanitar, sanitar-veterinar (SPS), Pachetul pentru mediu și ecologie prevăzut în DCFTA pentru care statul a dat asigurări, că va fi finanțatorul implementării acestor cerințe, care au impact direct asupra competitivității produselor locale” a menționat Sergiu Grădinaru, președintele Patronatului Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne din Moldova.

Președintele Asociației Producătorilor de Conserve ”Speranța-Con”, Ștefan Golubciuc ne-a declarat că prevederea Legii în cauză abia a început a da roade și că pentru modificarea respectivă s-au depus numeroase eforturi anume pentru a facilita accesul produselor autohtone în lanțurile alimentare.

”Cred că ar fi cazul ca Autoritatea Competentă ANSA, în special direcția Serviciul Supravegherea comerțului și distribuției produselor alimentare să-și facă temele de acasă. Ar fi de dorit ca cel puțin să includă în planul controalelor pentru anul 2022 verificarea  unităților de comerț și stabilirea punerii în aplicare a Listei integrală a produselor conform HG 113/2021 elaborată de comun acord cu asociațiile de profil. Iar această declarație a ministrului nu este argumentată, am rămas uimiți de poziția oficialului de la Ministerul Economiei, care în loc de a găsi o cale de a îmbunătăți această prevedere, el susține că ar trebui anulată. Noi 4-5 ani de zile ne-am luptat pentru modificarea și implementarea modificărilor făcute la această lege, iar ministrul spune că nu e bună, atunci să dea soluții. Și apropo, deși au trecut numai câteva luni de la intrarea în vigoare, chiar și lanțurile mari s-au conformat prevederii date din lege. Iar producătorii autohtoni au înregistrat o creștere a vânzărilor în această perioadă, lucru care este îmbucurător. Atunci apare întrebarea, ce a avut în vedere ministrul Gaibu ?!” a coinchis Ștefan Golubciuc, președintele Asociației Producătorilor de Conserve ”Speranța-Con”.

 

Ex-vicepreședeintele Parlamentului, Alexandru Slusari, ex-deputat din partea Platformei Demnitate și Adevăr (DA) susține că declarația ministrului Economiei, Sergiu Gaibu este una destul de subiectivă, iar modificarea legii, trebuie nu numai păstrată, dar și de verificat sistematic dacă este implementată.

”Ministrul Gaibu citește până la o anumită virgulă, apoi se oprește, pentru că are alte interese decât a susține producătorii autohtoni. Chiar dacă nu noi am fost autorii, noi am promovat acest proiect de lege și am urmărit atent implementarea acesteia.Producătorii autohtoni trebuie susținuți, dar dacă nu îți dorești o economie bazată pe dezvoltare, nu pe consum, poți găsi contradicția legii date cu principiile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Dar dacă citim toate punctele din Acordul de la Marrakesh din 1994, vom înțelege că în Moldova riscul este foarte mic ca produsele autohtone să depășească importurile pentru că în balanța comercială a țării predomină din păcate anume importurile, nu exporturile. Dar ministrul Gaibu se pare că este un bun prieten al importatorilor, nu al producătorilor autohtoni” a menționat Alexandru Slusari.

Semnatarii ne-au comunicat că au expediat o copie a demersului și către șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Makeiks, solicitând prezența acestuia la întrevederea care speră ei că va avea loc în cel mai scurt timp.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!