Autoritățile din Republica Moldova lucrează la implementarea unui registrul digital al fermierilor - o platformă ce va ține evidența terenurilor agricole, culturilor cultivate, modului de utilizare a terenurilor. Această platformă va fi un instrument crucial pentru monitorizarea și gestionarea eficientă a activităților agricole, precum și de prevenire a utilizării iraționale a suprafețelor agricole.
Astfel, respectarea asolamentului va deveni o condiție obligatorie pentru agricultorii care doresc să obțină subvenții de la stat.
„În Republica Moldova, legislația impune respectarea asolamentului, dar procesul de digitalizare a agriculturii nu este încă finalizat, și, în consecință, nu există instrumente de control. În prezent, eforturile noastre se concentrează asupra colaborării cu PNUD pentru dezvoltarea unui registru digital. Această platformă va permite monitorizarea în timp real a activităților agricole desfășurate pe terenuri, inclusiv tipurile de culturi cultivate, și va reține un istoric al semănăturilor pentru fiecare an. Acest proiect va oferi posibilitatea de a verifica, pe același număr cadastral, când au fost cultivate diferite tipuri de culturi și dacă s-a respectat sau nu asolamentul”, a declarat pentru AGROXPERT Vladimir Bolea.
Totodată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova are ca obiectiv introducerea plăților per hectar, o practică comună în Uniunea Europeană. Pentru a atinge acest obiectiv, se lucrează la adaptarea cadrului normativ și la dezvoltarea platformei digitale.
„În cazul în care nu se respectă asolamentul nu vor fi acordate subvenții. Pământul este deținut prin arendă cu drept de folosință, însă acesta este proprietatea statului”, a mai subliniat ministrul.
Anterior, reprezentanții PNUD au declarat că sistemul informațional va fi creat după modelul Austriei și a Slovaciei. Studiul de fezabilitate cu privire la crearea Registrului fermierilor a fost finalizat și prezentat autorităților în luna martie a anului 2023.
Registrul fermierilor va fi un instrument digital ce va automatiza procesele de evidență pe segmentul agricol și va integra toate activitățile producătorilor agricoli. Sistemul va conține imagini ortofoto, ce vor putea fi accesate de instituțiile statului și fermieri. De asemenea, vor fi stocate date despre activitățile agricolie, tipologia și dimensiunea exploatațiilor agricole gestionate de agricultori.
Autorii studiului au menționat că Registrul va fi parte componentă a Sistemului integrat de administrare şi control (IACS), elaborarea căruia este o precondiție a Uniunii Europene față de statele în faza de preaderare în vederea facilitării accesului fermierilor la sprijinul comunitar. În acest sens, este planificat ca în perioada următoare să fie identificate cel puțin 3 raioane unde se va fi implementa un proiect-pilot de testare a tuturor modulelor IACS.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!