Articole

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare. Apelurile lansate de OMS

Astăzi este marcată Ziua mondială a siguranţei alimentare. Aceasta a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2018 şi a fost celebrată pentru prima dată la 7 iunie 2019, având ca temă "Siguranţa alimentară, treaba tuturor" (Food Safety, Everyone's Business).

În urma succesului de anul trecut, Ziua mondială a siguranţei alimentare 2020 consolidează apelul pentru întărirea angajamentului faţă de siguranţa alimentară făcut la Conferinţa "Viitorul Siguranţei Alimentare" de la Addis Ababa şi Forumul de la Geneva, în 2019 - notează site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - www.who.int, citează Agerpres.

Siguranţa alimentară presupune absenţa riscurilor alimentare care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică şi adesea nu pot fi observate cu ochiul liber. Bacteriile, virusurile sau reziduurile de pesticide sunt doar câteva exemple, notează pagina ww.un.org/en/events/foodsafetyday/.

Siguranţa alimentară deţine un rol esenţial în menţinerea hranei în starea adecvată la fiecare etapă din lanţul alimentar: de la producţie, recoltare, procesare, depozitare, distribuţie până la preparare şi consum. Siguranţa alimentară reprezintă o responsabilitate comună a guvernelor, producătorilor şi consumatorilor. Fiecare joacă un rol, de la fermă până la masă.

Prin intermediul Zilei mondiale a siguranţei alimentare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) îşi continuă eforturile pentru integrarea siguranţei alimentare în agenda publică şi pentru a reduce povara toxiinfecţiilor alimentare la nivel mondial.

Astfel, OMS lansează următoarele apeluri la acţiune: 

1. Asigură-te că e sigur! - Guvernele trebuie să asigure alimente sigure şi nutritive pentru toţi;

2. Cultivă-le în siguranţă! - Producătorii din agricultură şi sectorul alimentar trebuie să adopte bune practici;

3. Păstrează-le în siguranţă! - Operatorii trebuie să se asigure că mâncarea este sigură;

4. Mănâncă în siguranţă! - Toţi consumatorii au dreptul la mâncare sigură, sănătoasă şi nutritivă;

5. Uniţi-vă pentru siguranţă! - Siguranţa alimentară este o responsabilitate comună.

Cu o statistică de 600 de milioane de îmbolnăviri din cauze alimentare, anual, hrana nesigură reprezintă o ameninţare pentru sănătatea umană şi economie, afectând în mod disproporţionat persoane vulnerabile şi marginalizate, în special femei şi copii, migranţi şi populaţii afectate de conflicte, mai arată sursa citată anterior.

În fiecare an, cel puţin o persoană din zece se îmbolnăveşte după ingerarea de mâncare contaminată şi 420.000 de persoane îşi pierd viaţa, din care 125.000 de copii cu vârsta sub 5 ani, subliniază dr. Francesco Branca, director al departamentului de Nutriţie şi Siguranţă Alimentară în cadrul sediului OMS de la Geneva.

Sursă: publika.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!