Știri din Moldova

Autoritățile vor să crească numărul de produse exportate pe piața din UE

export, UE, fermieri- AgeroExpert.md

Autoritățile moldovene vor să crească numărul de produse exportate pe piața din UE. „Ne dorim să beneficiem pe deplin de oportunitățile oferite de UE și să reușim extinderea dreptului de export pentru o gamă mai largă de produse. În ciuda faptului că, Republica Moldova se confruntă cu riscuri majore în domeniul securității alimentare din multiple cauze cum ar fi conflictul din regiune, creșterea prețului la prousele alimentare pe plan internațional, veniturile reduse ale populației, autoritățile naționale sunt în proces de elaborare a unor programe ce au ca scop asigurarea accesului fizic și economic la alimente sigure şi nutritive în vederea satisfacerii nevoilor populației, a declarat Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Iurie Scripnic la întâlnirea cu oficialii europeni.

Totodată, lucrează asupra optimizării tratamentelor fitosanitare prin reducerea presiunii cantitative de produse de uz fitosanitar la o unitate de suprafaţă agricolă, în vederea asigurării consumatorilor cu produse vegetale de calitate și sigure și  a unui mediu sănătos de viaţă. În context, vom facilita trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă, fiind o componentă a Strategia „De la fermă la furculiță” a Comisiei Europene. În acest sens, ne propunem să  creăm unu mediu alimentar favorabil care să faciliteze alegerea unei alimentații sănătoase și durabile, benefică pentru sănătatea și calitatea vieții consumatorilor. Țara noastră va întreprinde acțiuni de stimulare a investiţiilor în infrastructura primară a exploatațiilor agricole pentru o creștere viabilă și competitivă. Totodată, va dezvolta mecanisme de sprijin a fermierilor pentru perioada de conversie și menţinerea practicilor de agricultură ecologică. Stimulente financiare vor fi oferite pentru conservarea biodiversităţii, protecţia apelor și a solului, pentru aplicarea măsurilor hidrotehnice, preum și vor fi efectuate investiții pentru exploatarea sistemelor centrale de irigare etc”, a punctat Scripnic.

Oficialul a sublinat că, una din prioritățile ministerului în politica de subvenționare este asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale. Astfel statul acordă subvenții pentru: stimularea investiţiilor pentru consolidarea terenurilor agricole, pentru procurarea echipamentului de irigare, pentru compensarea cheltuielilor la irigare, pentru procurarea echipamentului no-till şi mini-till, precum și pentru implementarea practicilor de eficienţă energetică.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!