Articole

Bășicarea frunzelor la pomii de piersic, nectarin și cais

Bășicarea frunzelor este o boală cauzată de ciuperca Taphrina deformans, fiind una dintre cele mai frecvente boli ca monilioza, care afectează sever pomii fructiferi din speciile piersic, nectarin, mai rar migdal și chiar cais.

Boala poate reduce semnificativ producția de fructe, dar și vitalitatea pomilor. Bășicarea frunzelor se manifestă prin apariția unor zone roșiatice pe frunzele în curs de dezvoltare. Aceste zone devin îngroșate și încrețite, deformând sever frunzele care se vor ondula.

Zonele afectate la început se îngroașă având culoarea alb-gălbui și apoi gri cu suprafața catifelată. Mai târziu frunzele afectate vor avea culoarea galben, roșu sau maro și pot rămâne pe pom sau pot cădea pe sol; acestea sunt înlocuite cu un al doilea set de frunze care se dezvoltă de obicei, normal, cu excepția cazului în care condițiile meteo favorizează dezvoltarea în continuare a ciupercii “taphrina deformans” – vreme umedă și temperaturi scăzute (sub 20 grade pe timpul zilei). Pierderea frunzelor și producerea unui al doilea set afectează considerabil producția de fructe, de asemenea defolierea de primăvară poate expune lăstarii tineri la arsuri solare.

Taphrina deformans se extinde ușor de la frunze pe lăstarii tineri și apoi pe , muguri, flori sau fructe. Pe lăstari vor apărea necroze cu vindecare foarte dificilă sau care vor duce la uscare, mugurii afectați se vor usca, florile vor deveni sterile și se vor usca iar fructele vor avea coaja tare ca o crustă și se vor crăpa favorizând infectarea cu alți patogeni sau atacul insectelor.

Simptomele de pe frunze apar la aproximativ 2 săptămâni de la ieșirea din muguri. Taphrina deformans se dezvoltă între celulele frunzelor și le stimulează să își mărească volumul peste normal cauzând astfel umflarea și denaturarea lor. În frunzele bolnave se acumulează apoi pigmenți de culoare roșie colorând astfel frunzele în roșu. Taphrina deformans supraviețuiește temperaturilor ridicate de pe timpul verii, apoi toamna, în perioadele umede se înmulțește și se răspândește pe țoață suprafață pomului (inclusiv bobocii).

În primăvară își reia ciclul vieții și, dacă pomii rămân netrataţi pe timpul iernii, va ataca toate organele aeriene ale pomilor, urmând uscarea parțială sau integrală. Ciuperca taphrina deformans iernează ca spori (conidiospori) sub scoarța pomilor, în jurul mugurilor și în alte zone protejate. La începutul vegetației, în primăvară, umiditatea și temperaturile scăzute favorizează dezvoltarea sporilor care infectează frunzele imediat cum ies din boboci.

Mai târziu, ciuperca produce un mare număr de noi spori care vor infecta imediat și pomii vecini. Perioadele de vreme rece și umedă, atunci când frunzele sunt la prima deschidere, favorizează apariția bolii. Temperatura optimă pentru dezvoltarea ciupercii “taphrina deformans” este de aproximativ 20 grade, valoarea minimă este de 9 grade, iar cea maximă este de 26 până la 30 grade – umiditate relativă de 95%.
Umezeala provenită de la ploaie, rouă sau de la irigare pentru mai mult de 12 ore, la temperaturi sub 16 grade Celsius favorizează apariția infecției.
Infecția atinge nivelul maxim atunci când pomii sunt uzi timp de 2 sau mai multe zile. Cu toate că frunzele pot fi infectate, simptomele pot să apară doar când temperaturile rămân peste 20 grade Celsius.

Vremea rece prelungește perioada de dezvoltare a bolii prin favorizarea dezvoltării patogenilor și încetinirea creșterii frunzelor. Dezvoltarea normală a frunzelor de piersic/nectarin are loc atunci când vremea este uscată și caldă cu temperaturi cuprinse între 26 grade până la 30 grade Celsius. Pentru a preveni infecția cu “taphrina deformans” recomandăm tratarea arborilor cu un fungicid (cupru metalic) în fiecare an, după ce frunzele au căzut. În general, un singur tratament, atunci când pomii sunt în stare latentă este eficient, cu toate că în zonele cu precipitații ridicate sau în timpul unei ierni deosebit de umede, ar putea fi recomandabil să se aplice un al doilea tratament, de preferință înainte de umflarea bobocilor.

După terminarea culesului, vor fi eliminate din livada toate fructele bolnave căzute pe sol ori rămase în pomi pentru că pe timpul iernii patogenul taphrina deformans va forma conidii și imediat ce vor permite condițiile meteo din primăvara acestea vor fi răspândite cu ajutorul vântului și infecta pomii din jur. Se va păstra permanent solul curat (negru) în jurul pomilor. Pentru a evita pierderile de apă în lunile secetoase se vă afâna periodic solul.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Cotidianulagricol.ro

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!