Externe

Busuioaca de Bohotin - 687,69 ha cultivate în România

Author: AgroExpert
busuoiaca soi struguri - AgroExpert.md

Vedeta incontestabilă a degustărilor de vinuri rose, în ultimii 10 ani Busuioaca de Bohotin și-a câștigat locul binemeritat între soiurile emblematice ale României.

  • În 2021, în România se cultivau cu Busuioaca de Bohotin 687,69 ha. 
  • Din 34 de D.O.P. existente în România, în 8 este admisă Busuioaca de Bohotin pentru vinuri cu denumire de origine protejată, cu producții maxime de la 8000 la 16000 kg/ ha. 
  • Vom găsi Busuioaca de Bohotin in D.O.P.: Bohotin, Cotești, Cotnari, Dealu Mare, Huși, Iana, Iași și Pietroasa
  • Cele mai însemnate suprafețe cultivate cu Busuioaca de Bohotin (cu mai mult de 2 ha) se găsesc în județele: Iași, Vaslui, Buzău, Prahova și Alba.

  • Cea mai mica suprafață pe care se produc struguri de Busuioaca de Bohotin se află în județul Mureș și are 0.01 ha
  • Conform catalogului OIV 2013, unde este înregistrată la nr. 538, pentru România primul nume al soiului este Busuioaca de Bohotin, are culoare roz și sunt admise la etichetare sinonimele: Schwarzer Muscat (care ar fi negru, după nume!), Muscat violet cyperus (care ar fi vănăt/ violet, după nume!); Muscat rouge de Frontignan (care ar fi roșu, după nume!); Muscat fioletovii (și el, tot violet, după nume). 
  • Aceleași sinonime sunt reconfirmate prin „ORDIN nr. 273 din 17 septembrie 2020, pentru aprobarea Listei soiurilor de struguri de vin care pot fi plantate, replantate, altoite pe teritoriul României în scopul producerii vinului”, in Anexa, la pozitia 27.
  • În Romania, în colecțiile a 10 din 15 instituții deținătoare de surse de germoplasmă exista soiul de bază și clonele sale, create de către cercetatorii geneticieni-amelioratori români: Busuioaca de BohotinBusuioaca de Bohotin 26 PietroasaBusuioaca de Bohotin 5 IașiBusuioaca de Bohotin 9 CotnariBusuioaca de Bohotin 5 (aromat condimentat) și Busuioaca de Bohotin selecția Ștefanești, toate de culoare roz (Rs). 

Busuioaca de Bohotin în podgoriile românești

În zona Hușilor, vinul din strugurii de Busuioaca de Bohotin are culoare roz provensal, strălucitoare, cu nuanțe de coajă de ceapă sănătoasă, curată și fină. Gustul fructat, de fragi, căpșuni, frunze de busuioc și roinița, cu aciditate bine susținută, dacă este cules la maturitatea tehnologică de obținere a vinurilor rose.

Ieșenii fac din Busuioaca de Bohotin vinuri intens colorate, cărora doar privindu-le prin sticlă parcă le simți gustul de zmeură și coacaze roșii. Curiozitatea de a le avea în pahar devine nestăvilită.

Busuioacele din  Dealu Mare și de la Pietroasele, mențin trendul rose-urilor pudrate, o culoare somon diluată până la limita permisibilului. Gustul rămâne inconfundabil, un melanj de arome cu bază de busuioc și cu varful petale de trandafiri roșii, catifelați.

Indiferent  prin ce metodă s-ar obține, fie că se folosește macerația îndelungată, când culoarea obținută este un roz vibrant, ca siropul de trandafiri de dulceață, fie că se ia numai ravacul, iar culoarea obținuta e atât de diafană, încat amintește de organza translucidă, vinul din Busuioaca de Bohotin are privilegiul de a dobândi toate calitățile unui rose, fără a avea astringenta dată de taninurile care ar completa compoziția unui rose din soiuri negre.

Vinul iubitor de dulciuri

Majoritatea sfătuitorilor în arta culinară împerechează Busuioaca de Bohotin cu dulciuri: cozonac, papanași, plăcintă cu brânza („poale-n brâu”). 

Poate fiindcă această culoare roz atât de particulară, pe care enologii se întrec să o definească drept specifică soiului, translatează gândurile spre o prezumție de rest de zahăr. Ceea ce e departe de adevăr, fiindcă există vinuri din Busuioaca de Bohotin seci, cu aciditate bine punctată, care pot sta excelent lângă o terină, langa un „wellington” sau preparate din bucătăria mediteraneeană. 

Un demisec ar paria chiar pe un curry plin de arome, că sa le potenteze sau să se ia la întrecere cu vreuna dintre ele, pentru că soiul da vinuri corpolente, pline, extractive, ceea ce arată că se simte bine pe solurile de pe pantele estice ale dealurilor moldovenești sau ale subcarpaților de curbură.

Vinuri din Busuioaca de Bohotin pe care vi le recomandam: Spectrum si Diamond de la Domeniile Averesti, Strunga Busuioaca de Bohotin, Domeniile Prince Matei Rasarit.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!