Știri din Moldova

Carburanții s-au scumpit din nou, experții cer implicarea Consiliului Concurenței

Prețurile afișate la panou în benzinării, astăzi, 24 februarie, sunt iarăși mai mari. Scumpirile, cuprinse între 50 și 65 de bani, vin la distanță de o săptămână după cea mai recentă majorare de preț la benzină, motorină și gazul lichefiat.

Odată cu afișarea prețurilor noi, benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 18,30 lei, în comparație cu 17,70 lei. Un litru de motorină costă 15,60 lei, comparativ cu 14,90-15,00 lei. Prețul mediu al gazului lichefiat constituie aproape 11 lei, în comparație cu 10,35 lei. Scumpirile la carburanți din ultima perioadă au început la mijlocul lunii decembrie. Atunci prețurile au crescut în medie cu 60 de bani. La mijlocul lunii ianuarie au fost anunțate prețuri mai mari în medie cu un leu, iar pe parcursul lunii februarie, aceasta este a treia scumpire.

La începutul lunii februarie, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat audieri cu privire la situația de pe piața carburanților. În cadrul acestora, Consiliul Concurenței preciza că șase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore. 

Analiza evoluțiilor prețurilor de panou denotă o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale, și anume reacție imediată la creșterea cotațiilor și reacție întârziată la scăderi.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

L-am contactat pe Victor Parlicov, fostul președinte al ANRE, expertul în energetică la IDIS ”Viitorul”, pentru a comenta această situație delicată și neplăcută, care se pare că nu poate fi soluționată, cel puțin fără implicarea Consiliului Concurenței.

” Această problemă există ani de zile în Republica Moldova și vor continua în acest fel până în ziua când  Consiliului Concurenței nu se va apuca de lucru. Am mai spus acest lucru nu o dată, problema nu constă în prețurile afișate, ci de corectitudinea acestora, să fie competitive, rezultate dintr-o concurență sănătoasă. Consumatorul trebuie să fie sigur de acest aspect. La noi consumatorul nu are de ales, indiferent ce se întâmplă pe piața mondială, indiferent în ce condiții activează benzinăriile, prețurile sunt ridicate oricum. Dar există diferențe mari între companiile care dețin benzinării în Moldova, unele lucrează cu stații proprii, altele le arendează, unele au stocuri mai lungi, altele mai scurte. La unele stații, amplasarea geografică este mai bună și evident că acolo se vând cantități mai mari și invers. În toate aceste condiții diferite, prețurile la toate stațiile sunt la fel. Nimic nu se va schimba până când nu va interveni activ Consiliul Concurenței, nu cu vorbe, dar cu măsuri concrete” a menționat Victor Parlicov.

️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!