Pentru a păstra cât mai mult timp merele proaspete e bine să acordăm atenție momentului în care culegem fructele și modului în care le păstrăm.
În ceea ce privește o dată calendaristică, recoltarea poate începe din a doua săptămână a lunii septembrie și poate dura până la jumătatea lui octombrie. Merită menționat că orice schimbare bruscă de temperatură, în special mai rece, poate aduce pagube recoltei.
Specialiștii în pomicultură afirmă că, pe parcursul unui an, există chiar trei momente ale recoltării merelor: început de sezon, mijloc și final de sezon, scrie cultivaprofitabil.
Merele timpurii, așa-numitele „mere de vara”, se pot culege în august, început de septembrie. Cum ne dăm seama? Acestea vor fi ferme, crocante și suculente, cu o culoare puternică și o aromă profundă a respectivului soi.
Un test pentru a verifica dacă merele s-au copt
Pentru pomicultorii începători există un mic test. Tăiați mărul pe din două și uitați-vă la culoarea semințelor. Dacă această culoare este mai închisă la un capăt al mărului și mai deschisă la celălalt capăt, atunci mărul mai trebuie să stea (1-2 săptămâni).
Dacă toate semințele au aceeași culoare închisă, acesta este un semn că mărul este optim de recoltare.
Cum păstrăm merele
Pe lângă culesul merelor este foarte importantă și păstrarea lor.
Un aspect ce merită reținut se referă la păstrarea separată a fructelor din soiuri diferite. Totodată, se vor consuma înainte merele de toamna, care au așadar o perioadă de păstrare mai mică față de soiurile de mere pentru iarna.
Conservarea merelor pentru iarnă, dacă este făcută corect, adică fructele sunt ferite de îngheț și nu au parte de o umiditate prea mare, pot rezista aproape șapte luni.
Firmele vor avea la dispoziție spații de depozitare cu temperatura controlată pentru păstrarea fructelor. Pentru un cultivator mic, păstrarea merelor se poate face și în pungi de plastic sigilate, care să aibă niște găuri perforate de maxim 0,6 cm.
Orificiile din punga de plastic vor permite eliberarea gazului de etilenă, pe care merele îl produc, menținând o umiditate de 90-95%.
Cu cât nivelul de etilenă este mai mare, cu atât mărul are nevoie să respire mai mult, iar asta înseamnă că se va coace – și în cele din urmă va putrezi mai repede. Este așadar important ca merele să poată „respira” atunci când ele sunt depozitate.
Împachetarea merelor cu hârtie
Pentru a le feri cât mai mult de boli, merele, circa un măr din trei, se pot împacheta în hârtie, eventual de ziar, lucru care va reduce riscul de transmitere a îmbolnăvirii unui măr către celelalte.
De asemenea, mulți dintre noi au constatat probabil ca fructele se strică iarna în beci. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori din cauza unei ciuperci microscopice care afectează fructele. Este important să alocăm timp și unei igienizări a beciului, în toamnă.
Pentru curățarea beciului este necesar ca toate obiectele să fie spălate cu detergent, apoi întregul spațiu al beciului să fie igienizat cu zeamă bordeleză, spre exemplu. Foarte important, folosiți echipament de protecție când desfășurați aceste lucrări.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!