Știri din Moldova

Care fermieri nu vor putea activa în calitate de gospodării țărănești

Author: AgroExpert
gospodării țărănești - agroexpert.md

Agricultorii care dețin terenuri agricole cu o suprafață mai mare de 150 de hectare sau sute de capete de animale nu vor mai putea activa în calitate de gospodării țărănești. Astfel, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de modificare a condițiilor de exercitare a activității de întreprinzător de către gospodăriile țărănești.

„Conceptul gospodăriei țărănești are la bază ideea dezvoltării unor afaceri de familie în agricultură, bazată pe munca personală a membrilor ei. Pentru susținerea lor, prin acte normative au fost acordate un șir de facilități, în raport cu alte forme ale activității de antreprenoriat, cum ar fi cota impozitului pe venit, sistemul de ținere a contabilității, contribuții de asigurări sociale.

Analizând suprafața terenurilor agricole declarate de către gospodăriile țărănești în cererile de acordare a subvențiilor s-a constatat că în jur de 8% din acestea dețin terenuri cu o suprafața mai mare de 150 ha, înregistrându-se gospodării cu o suprafața de teren ce depășește 10 000 ha. Deținerea unor astfel de suprafețe de teren denotă, indirect, că ele au depășit cadrul unei afaceri în care este utilizată munca membrilor unei familii și nu s-ar justifica o protecție deosebită din partea statului”, se arată în nota informativă.

O condiție pentru desfășurarea activității sub această formă este utilizarea preponderentă (mai mult de 50 la sută) a muncii personale a membrilor ei. Totuși, în practică, este imposibil de apreciat care este ponderea muncii personale a membrilor gospodăriei, în raport cu munca altor salariați.

Întru soluționarea problemelor identificate se propune substituirea criteriului „utilizării muncii persoanele a membrilor gospodăriei țărănești” prin instituirea unor limite a suprafețelor și animalelor pe care le poate deține o gospodărie țărănească.

Suprafețele deținute de către gospodăria țărănească în proprietate sau folosință pot fi ușor verificate prin intermediul Registrului Bunurilor Imobile și a Registrului contractelor de arendă, iar animalele prin intermediul Registrului animalelor sau prin sesizarea directă a stării de fapt.

Astfel, se propune ca gospodăria țărănească care a depășit cadrul limită să dețină statut de persoană juridică. Prin urmare, terenurile sau animalele deținute de gospodăria țărănească în proprietate sau folosință nu vor putea depăși suprafețele sau numărul de animale prevăzute în anexa la proiect (de ex. culturi cerealiere – până la 40 ha; culturi tehnice – până la 20 ha, culturi oleaginoase – până la 15 ha; bovine - până la 200 de capete, dar nu mai mult de 50 capete vaci mulgătoare etc.).

În cazul în care nu îndeplinește condiţiile privind numărul de animale sau suprafața terenurilor, GȚ va fi obligată să se conformeze până la 31 decembrie al anului în curs la aceste condiții, fie să-și înceteze activitatea sau să se reorganizeze.

Totodată, până la proba contrarie, terenurile cu destinație agricolă a membrilor gospodăriei țărănești se prezumă a fi folosite în activitatea agricolă a gospodăriei țărănești.

Totodată, proiectul prevede modificări și la Legea nr. 228/2010 cu privire la protecția plantelor și la carantina fitosanitară. Astfel, dacă nu este desfășurată sub una din formele activității de antreprenoriat, activitatea de cultivare sau prelucrare a culturilor pe suprafețe de până la cele indicate în anexă (de ex. cultivarea sau prelucrare a culturilor de fitotehnie până la 1,5 ha, culturi horticole – până la 1 ha etc.) se va considera activitate nonprofesională, iar persoana fizică care practică această activitate nu se supune evidenței în Registru.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!