Moldova

Care sunt beneficiile cultivării cânepei industriale

Author: AgroExpert
beneficiile cultivării cânepei industriale  - agroexpert.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) prezintă beneficiile cultivării cânepii industriale. Aceasta în contextul în care Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităților de cultivare a plantelor care conțin substanțe stupefiante sau psihotrope.

Potrivit MAIA, cânepa industrială este o cultură profitabilă și ușor de întreținut. Cu un ciclu de creștere de doar 90 de zile, permite două-trei recolte pe an. Totodată, cânepa captează cantități mari de dioxid de carbon, contribuind la combaterea schimbărilor climatice.

  1. Protejează solul: Cânepa elimină buruienile fără a folosi erbicide;
  2. Energie ecologică: Biodieselul de cânepă este cu 97% mai eficient decât cel tradițional;
  3. Construcții sustenabile: Materialele de construcție din cânepă sunt neutre în emisii de carbon și biodegradabile;
  4. Producția de hârtie: Cânepa este o alternativă ecologică la hârtia tradițională, maturându-se în cinci luni și necesitând mai puține substanțe chimice toxice. Hârtia de cânepă poate fi reciclată de până la 7-8 ori;
  5. Reducerea emisiilor: Emite cu 80% mai puțin dioxid de carbon și aproape deloc dioxid de sulf, comparativ cu combustibilii fosili;
  6. Cultivare rapidă: Recoltă în 90% de zile, comparativ cu 25 de ani necesari pentru creșterea pădurilor;
  7. Fibre puternice și durabile: Fibra de cânepă este mai rezistentă decât bumbacul și poate fi reciclată de mai multe ori;
  8. Nutriție valoroasă: Semințele conțin proteine, uleiuri esențiale și fibre alimentare;
  9. Fitoremediere: Cânepa ajută la curățarea solurilor contaminate prin extragerea metalelor grele;
  10. Diversitate și eligibilitate în UE: Există 75 de soiuri de cânepă industrială înregistrate în UE, iar cultivatorii sunt eligibili pentru plăți directe în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).

Amintim că, În Republica Moldova va putea fi cultivată cânepa industrială. Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităților de cultivare a plantelor care conțin substanțe stupefiante sau psihotrope.

Recomandăm și: Oportunitățile de cultivare a cânepii industriale în R. Moldova

Începând cu anul 2019 funcționează Asociația Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă, care în mod direct promovează cultivarea cânepii printre fermierii autohtoni.

Te-ar putea interesa și: Cultivarea cânepei: Diferențele între cea industrială și cea psihotropă

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!