Știri din Moldova

Care sunt speciile sălbatice din flora și fauna R. Moldova incluse în Cartea Roșie

Author: AgroExpert
specii pe cale de dispariție - agroexpert.md

Comerțul ilegal poate reprezenta un risc grav pentru conservarea speciilor sălbatice. În acest sens, în scopul de a spori gradul de conștientizare privind necesitatea de conservare și protejare a plantelor și animalelor sălbatice, prezente pe teritoriul țării, Agenția de Mediu aduce la cunoștință „Lista speciilor sălbatice din flora și fauna Republicii Moldova, supuse reglementării CITES, incluse în Cartea Roșie”.

„Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice din faună și floră pe cale de dispariție” (CITES) este o convenție internațională care reglementează și monitorizează comerțul cu specii de animale și plante pe cale de dispariție pentru a se asigura că nu le amenință supraviețuirea pe termen lung.

Speciile supuse reglementării CITES sunt catalogate în trei anexe pe baza gradului de periclitare ale fiecăreia. Pentru speciile din anexele II și –III, comerțul internațional este permis, dar controlat, iar pentru speciile din anexa I, comerțul internațional cu exemplare sălbatice este în general interzis, cu excepția celor crescute în captivitate și a tranzacțiilor efectuate în alte scopuri (de exemplu, pentru cercetare științifică sau creștere în captivitate).

Speciile sălbatice de floră pe cale de dispariție (CITES)

Căpșunică Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce, Buruiană-de-junghiuri Cephalanthera longifolia (L.) FritschCăpșunică roșie Cephalanthera rubra (L.) RichPapucul-doamnei Cypripedium calceolus L, Poroinic-de mai Dactylorhiza majalis (Reichenb.) P.F.Hunt et Summerhayes, Mlăștiniță Epipactis palustris (L.) Crantz, Mlăștiniță purpurie Epipactis purpurata Smith, Ghiocel-nival  Galanthus nivalis L, Ghiocel-cutat (ghiocel-plicat) Galanthus plicatus M.Bieb, Poroinic-purpuriu Orchis purpurea Huds, Ghiocel de toamnă Sternbergia colchiciflora Waldst. et Kit.

Speciile sălbatice de floră pe cale de dispariție (CITES)

Mamifere: Pisica sălbatică Felis silvestrisVidra Lutra lutra.

PăsăriGâsca cu gât roșu Branta ruficollisRața cu cap alb Oxyura leucocephalaBarza neagră Ciconia nigra, Lopătar Platalea leucorodiaHoitar Neophron percnopterusCodalb Haliaeetus albicilla, Acvila de munte Aquila crisaetos, Acvila de câmp Aquila heliaca, Acvila țipătoare mare Aquila clanga, Țipătoare mică Aquila pomarina, Acvilă mică (pitică) Hieraaetus pennatus, Șerpar Circaetus gallicus, Viespar Pernis apivorus, Gaie roșie Milvus milvus, Gaie neagră Milvus migrans, Uligan pescar Pandion haliaetus, Erete vânăt Circus cyaneus, Erete sur Circus pygargus, Erete alb Circus macrourus, Șoim călător Falco peregrinus, Șoim dunărean Falco cherrug, Vânturel de seară Falco vespertinus, Vânturel mic Falco naumanni, Cocor Grus grus, Dropia Otis tarda, Pelican creț Pelecanus crispus, Buha mare (Buhă)Bubo bubo, Ciuf de câmp Asio flammeus,Strigă Tyto alba.

ReptileVipera de stepă Vipera ursini 

PeștiMorun Huso-husoCegă Acipenser ruthenusPăstrugă Acipenser stellatusNisetru pontic (Nisetru) Acipenser gueldenstaedtiiAnghilă (Anghilă europeană) Anguilla anguilla

Conform prevederilor CITES, comerțul internațional cu specii de floră şi faună sălbatică este reglementat printr-un sistem de permise şi certificate, care asigură controlul acestor operațiuni. În Republica Moldova, autoritatea responsabilă de eliberarea permiselor/certificatelor CITES este Agenția de Mediu.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!