Știri din Moldova

Cât grâu a mai rămas în Moldova?!

Guvernul interimar a aprobat în ședința din 14 aprilie o decizie privind eliberarea din rezervele de stat a 20.787 tone de grâu alimentar din roada anului 2017 în vederea împrospătării stocurilor cu roada din acestui an. În același timp, cât grâu este în țară nu se știe exact.Acțiunea este necesară pentru a nu admite pierderi financiare de circa 900 lei la o tonă sau circa 19 milioane lei, pentru bugetul statului, dacă va expira termenul de păstrare a produsului.

Grâu din rezerva de stat ar urma să ajungă prioritar la producătorii de produse de panificație sau companii din domeniul morăritului și zootehniei. Dar dacă nu va fi cerere din partea lor, cantitatea rămasă va fi deschisă pentru achizție agenților economici din categoria depozitarilor, adică va fi orientată exclusiv spre consumul intern.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a dat asigurări că țara este asigurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea roadă, care se așteaptă să fie una bogată în acest an.Astfel, în pofida unui an agricol dificil din cauza secetei, în 2020 a fost înregistrată o roada de 570.000 tone de grâu. Totodată, ministrul a declarat că de la 1 iulie 2020 până în prezent au fost exportate 120.000 tone de grâu.

„Cel mai înalt preț la grâu a fost în luna februarie, fiind deteminat de prețul regional și de la bursele internaționale, când 1 tonă de grâu a ajuns la 280 euro, dar apoi a scăzut la 210 euro. Actualmente, prețul scade întrucât anul agricol curent se așteaptă să fie unul mai bun comparativ cu anul trecut. Și pe piața internă prețul a scăzut: în prezent un kg de grâu valorează deja 4 lei.  La moment, în țară sunt însămânțate 318.000 hectare de grâu de toamnă, semănături în stare bună potrivit situației climaterice prezente”, a menționat Ion Perju.

Ministrul Agriculturii susține că în țară mai sunt estimativ 70.000 tone de grâu, fără cele 21.000 tone eliberate din rezerva de stat, iar Agenția Rezerve Materiale va avea posibilitatea să-și împrospăteze stocurile cu grâu de calitate din acest an. Totuși, Perju a spus că cifra de 70.000 este una estimativă și nu poate fi verificată.

Pe de altă parte, Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu a precizat că în stocurile Agenției Rezerve Materiale mai rămân disponibile încă 31.000 tone de grâu alimentar, ceea ce însemană că în total în țară ar fi peste 90.000 tone de grâu.

De notat că vicepreşedintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat că riscul deficitului de grâu pe piaţa internă în următoarele trei luni este destul de înalt. Totodată, el susține că stocuri de grâu chiar dacă există în Moldova, acestea sunt concentrate acum în mâinile companiilor specializate în export şi dacă exportul va fi mai convenabil decât situaţia pe piaţa internă, mai degrabă vor exporta acest grâu. Din acest motiv ar fi necesară prelungirea interdicţiei la exportul de grâu din rezerva de stat.

În plus, el a acuzat grupul Trans-Oil (controlat de Vaja Jhashi) de presiuni asupra Guvernului, Preşedinţiei pentru a putea exporta grâu alimentar din Moldova. Compania a calificat aceste declarații drept agiotaj „bolnav” în jurul holdingului și o politizare acerbă a activității acestuia.

„Observăm o implicare a anumitor cercuri politice motivate de ambiții strict politice, care încalcă principiile de liber schimb și actele legislative ale Republicii Moldova”, se arată într-o reacție a grupului, care susține că nu a încălcat niciodată legislația existentă a Republicii Moldova. 

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: stiri.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!