Știri din Moldova

Ce le-a promis Guvernul fermierilor după ce a renunțat la interdicția importurilor cerealelor ucrainene

Author: AgroExpert
fermieri Guvern soluții - AgroExpert.md

Guvernul de la Chișinău nu va impune restricții la importul cerealelor ucrainene. Totuși, premierul Dorin Recean a propus fermierilor mai multe soluții pentru depășirea provocărilor existente în sectorul agrar.

„Guvernul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli, va monitoriza odată la două zile, informațiile despre cantitatea de cereale importate din Ucraina. În cazul înregistrării unui flux masiv de cereale, în măsura în care acestea nu vor mai putea fi stocate în depozitele din țară, Executivul va interveni pentru gestionarea situației în interesul producătorilor locali. Soluțiile pentru depășirea provocărilor existente în sectorul agrar, au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean, cu fermierii din țara noastră”, se arată în nota informativă emisă de Guvern.

Potrivit premierului, pe lângă mecanismul de monitorizare a importurilor, Guvernul propune un șir de măsuri de ordin economic, în vederea susținerii agricultorilor care au fost afectați de prețurile mari la motorină și îngrășăminte.

Citește și: Bolea: R. Moldova nu va impune restricții la importul de cereale din Ucraina

„Vom identifica și vom oferi 100 de milioane de lei suplimentar, care vor compensa cheltuielile fermierilor pentru materia primă, și vom continua să identificăm resursele financiare necesare pentru subvenționarea pierderilor înregistrate. Obiectivul nostru este să acționăm în interesul tuturor agricultorilor din Republica Moldova”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, vicepremierul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat că urmează a fi elaborat și un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor, în urma stabilirii cantităților folosite pentru însămânțarea suprafețelor, în toamna anului trecut. 

„Avem ferma convingere că, în urma acestor măsuri economice, se vor micșora prețurile de cost, și agricultorii din Republica Moldova, care exportă grâne vor fi mai competitivi în actualul context volatil pe piața internațională a cerealelor ”, a menționat ministrul Vladimir Bolea.

La data de 10 mai, reprezentanții din sectorul agricol au avut o ședință de lucru cu autoritățile statului. La întâlnire a fost abordat subiectul importului de cereale din Ucraina și eventuala aplicare a unor măsuri restrictive luând în calcul cantitățile de cereale disponibile deja pe piața din țara noastră.

Amintim că, anterior, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a anunțat că Republica Moldova ar putea impune restricții temporare la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, identice cu cele din Uniunea Europeană. Bolea, a promis că se va axa pe interesul agricultorilor moldoveni și o decizie finală va fi luată la ședință Guvernului sau de către CSE.

Drept răspuns la declarațiile oficialilor de la Chișinău, vice-ministrul Agriculturii din Ucraina, Taras Kacika, a susținut că Ucraina se pregătește să impună o interdicție a importurilor din Republica Moldova.

Precizăm că, la data de 9, fermierii au cerut de urgență aprobarea deciziei privind interzicerea temporară a importului de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina, după modelul UE.

Citește și: Fermierii cer urgentarea deciziei de interzicere a importurilor de cereale ucrainene

Membrii Asociației Forța Fermierilor spun că, în caz contrar, vor ieși la proteste.

CE a adoptat măsuri excepționale de limitare a unor importuri din Ucraina

Amintim că pe 2 mai, Comisia Europeană a adoptat măsurile preventive excepționale și temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina sub garanția excepțională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.

Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui – originare din Ucraina. Acestea urmăresc atenuarea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Comisia Europeană urma să aprobe și un pachet de despăgubiri de 100 de milioane de euro pentru cele cinci țări afectate de cantitățile mari de cereale ucrainene ieftine, care au ajuns pe piață după ce porturile din Ucraina au fost blocate din cauza războiului pornit de Rusia.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!